قائم مقام بنیاد ملی نخبگان :
انجمن خیریه نخبه پرور در استانها تشکیل می شود
به گزارش انجمن پارسیان، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: بنیاد تلاش دارد در هر استان حداقل یک انجمن خیریه نخبه پرور بوجود آورد تا بتوان ظرفیت ها و توان مردمی و امور وقف و خیریه را برای پشتیبانی از نخبگان به کار گرفت.
به گزارش انجمن پارسیان به نقل از بنیاد ملی نخبگان؛ ناصر باقری مقدم؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با حضور در یک برنامه تلویزیونی با اعلان اینکه شروع، ادامه و بقای انقلاب اسلامی نیازمند نیروی انسانی فکور و نخبه است که بتواند تمدن نوین اسلامی را پایه گذاری کند، اظهار داشت: این همان موضوعی است که امام (ره) و رهبری نیز همیشه به آن اشاره کرده اند.
وی اضافه کرد: این نگاه، نخبه محور و مبتنی بر حکمرانی نخبگان است و موجب می شود مسئولان عالی رتبه کشور پشتیبانی از نخبگان را به عنوان یک رویکرد در دستور کار خود قرار دهند و بمنظور نیل به این هدف زیرساخت های لازم برای اثرگذاری نخبگان در زمینه های مختلف را فراهم آورند.
باقری مقدم با اعلان اینکه مجموع این اثرگذاری ها را می توان به حکمرانی نخبگان تعبیر کرد، تصریح کرد: با همین نگاه، بنیاد ملی نخبگان تشکیل شد تا مدیریت تحولات کشور به دست نخبگان دانشگاهی و حوزوی سپرده شود؛ البته نباید بصورت شتابزده در مورد عملکرد بنیاد ملی نخبگان قضاوت کرد چونکه در طول سالهای قبل اقدامات بسیار خوبی ذیل این بنیاد انجام شده، گرچه هنوز تا نقطه مطلوب فاصله بسیار است.
لزوم تحقق حکمرانی نخبگان
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان افزود: حکمرانی نخبگان سبب می شود مشکلات اقتصادی فرهنگی و اجتماعی کشور کاهش شایان توجهی یابد چون نخبگان می توانند با تلاش و استعداد ذاتی خود این مسائل را حل کند؛ بدین سبب اگر همچنان مشکلات عمده ای در کشور در بخش های مختلف وجود دارد، به سبب فقدان حکمرانی کامل نخبگان به شکل گسترده است. به عبارت دیگر، حکمرانی نخبگان هنوز بطور کامل میسر نشده است.
باقری مقدم گفت: اهمیت موضوع نخبگان سبب شد در سال ۹۱، سند استراتژیک کشور در امور نخبگان توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب برسد. این سند ساحت های مختلفی دارد و به علم و ساحت های علم محدود نمی گردد. در حقیقت این سند معتقد می باشد نخبه فردی است که استعداد ذاتی خودرا برای اثرگذاری اجتماعی به کار می گیرد. این اثرگذاری البته محدود به حوزه اقتصاد نیست گرچه بارزترین اثرگذاری نخبگان در سالهای اخیر در زمینه اقتصاد دانش بنیان بوده اما سایر ساحت ها مانند فرهنگ و ادب نیز محل مناسبی برای اثرگذاری نخبگان هستند.
وی تاکید کرد: در یک دهه گذشته تمرکز بنیاد ملی نخبگان بیشتر روی حوزه های علمی بوده اما از سال قبل سایر حوزه ها نیز مورد توجه قرار گرفتند و اقدامات قابل توجهی برای پشتیبانی از جامعه نخبگان حوزه های مختلف نیز صورت گرفته تا بتوان زمینه را برای شناسایی استعدادهای برتر و توانمندی آنان و رسیدنشان به مرحله اثرگذاری فراهم نمود.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اعلان اینکه در برنامه ملی شهاب ۱۰ درصد دانش آموزان کشور بصورت غیرملموس در یکی از ساحت های هشتگانه استعدادی شناسایی می شوند، اضافه کرد: در سطوح بالاتر، حدودا ۳ درصد از این ۱۰ درصد می توانند در مدارس استعدادهای درخشان، نمونه دولتی و یا هیئت امنایی جذب شوند و برای مابقی فعالیتی صورت نمی گیرد. بنا بر این بنیاد ملی نخبگان تلاش دارد بوسیله کمک گرفتن از ظرفیت ها و کانون های مردمی، بستر شناسایی و هدایت نخبگان را در شهرهای کوچک و حتی روستاها بوجود آورد تا این کانون ها با حمایت بنیاد و با استانداردهای کاملاً مشخص بتوانند استعدادهای دانش آموزی را شناسایی کنند. این اقدام بنیاد برای پرهیز از تمرکزگرایی انجام شده در کنار این موضوع، پشتیبانی از مستعدان بی بضاعت نیز با همکاری کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی شروع شده و امیدواریم امسال بتوان قدمهای مؤثری در این عرصه نیز برداشت.
گسترش دایره نخبگانی با بهره گیری از ظرفیت های مردمی
باقری مقدم افزود: یکی از اشکالات کشور که در بیان رهبری نیز به آن اشاره شد، تصدی گری دولت در امور مختلف است که این عامل سبب غفلت از ظرفیت های مردمی خواهد شد. بنیاد ملی نخبگان نیز در سالهای قبل مبتلابه همین موضوع بوده؛ در حقیقت بنیاد تلاش داشته تمام مسیر نخبگی را و تمام امور مرتبط به نخبگان را در درون خود انجام دهد و همین عامل سبب شد از ظرفیت های مردمی، بخش خصوصی و امور خیریه غفلت جدی صورت بگیرد. این در حالیست که استفاده از این ظرفیت مردمی می تواند بخش زیادی از مشکلات موجود را کم کند و سبب گسترش دایره نخبگانی نیز شود. در این بین، سیاستگذاری، تنظیم گری و پشتیبانی برای ایجاد مسیر نخبگانی، اهم وظیفه بنیاد ملی نخبگان خواهد بود.
وی اضافه کرد: در همین راستا بنیاد تلاش دارد در هر استان حداقل یک انجمن خیریه نخبه پرور ایجاد شود تا بتوان ظرفیت ها و توان مردمی و امور وقف و خیریه را برای پشتیبانی از نخبگان بومی به کار گرفت. علاوه بر آن، در هر استان یک خانه نخبگان نیز تشکیل خواهد شد که با حمایت مردم و پشتیبانی مالی و معنوی آنان توسط خود نخبگان اداره می شود. این امر سبب خواهد شد به تدریج شبکه بزرگ از نخبگان در همه ساحت ها ایجاد شود تا این افراد بتوانند در زمینه های مختلف منشاء اثرگذاری باشند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: بنیاد ملی نخبگان تمام ساحت های نخبگی را از مرحله دانش آموزی و بعد دانشجویی و سپس در سطوح مختلف اساتید دانشگاهی، پوشش می دهد. در این روند، فرد نخبه کسی است که به آخرین مرحله این مسیر نخبگی رسیده باشد. در تمام ایستگاه های پیش از نخبگی، افراد استعداد برتری محسوب می شوند که برای رسیدن به مرحله اثربخشی درحال توانمندسازی، فعالیت و یا هدایت هستند.
حمایت بنیاد ملی نخبگان از برگزیدگان المپیادهای مختلف و جشنواره های معتبر
وی افزود: هر ساله بنیاد ملی نخبگان رتبه های ۱ تا ۱۰۰ کنکور سراسری را مورد حمایت قرار می دهد که امسال بمنظور سعهی دایره نخبگانی، احیانا این تعداد افزایش پیدا کند. از جانب دیگر، پشتیبانی از برگزیدگان المپیادهای مختلف و جشنواره های معتبر و افرادی که از طرف انجمن های علمی معرفی می گردند نیز در دستورکار بنیاد ملی نخبگان قرار دارد تا افراد بتوانند به شرط پویایی کارهای نخبگانی، از تسهیلات مختلف و متنوع برای توانمندسازی و مهارت افزایی خود در راه نخبگان و رسیدن به اثربخشی بهره گیرند. پس از آن نیز بنیاد تلاش دارد افراد در شرکت های دانش بنیان یا خلاق، مشغول به فعالیت تخصصی شوند.
باقری مقدم با اعلان اینکه در یک نگاه کلی می توان گفت در راه نخبگی حدود ۲۰ طرح مختلف وجود دارد، تصریح کرد: آخرین آنها یعنی تکریم و الگوسازی، مختص افراد نخبه که همان اساتید شامخ هستند، است.
تمدن بدون فرهنگ و هنر به مطلوب ختم نمی شود
وی در ادامه اشاره کرد: اگر بنیاد ملی نخبگان حرکت در راه تمدن سازی نوین اسلامی را به عنوان یک رویکرد اصلی برای خود قرار داده، باید پشتیبانی از نخبگان دیگر ساحت ها به جز علم را نیز مورد توجه قرار دهد چونکه اساساً تمدن بدون فرهنگ و هنر به مطلوب ختم نمی گردد. در این بین، اقتصاد تنها یکی از ساحت های اثرگذاری نخبگان و بخش های تمدن نوین اسلامی است که البته هر ساله در این عرصه، بنیاد ملی نخبگان اقداماتی را انجام می دهد اما برای رسیدن به نقطه مطلوب باید نخبگان دیگر حوزه ها به ویژه فرهنگ و هنر و ادب را نیز بوسیله شیوه نامه ها و استانداردهای مشخص، مورد حمایت جدی قرار دهد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان افزود: زمینه سازی برای شناخت همکاری متقابل نخبگان مسلمان در سراسر جهان بمنظور ایجاد تمدن نوین اسلامی و یا جذب نخبگان سطح جهانی نیز مورد تاکید سند استراتژیک کشور در امور نخبگان است. این یعنی دایره نخبگی از نظر این سند در مرزهای سیاسی تعریف نمی گردد.
وی اظهار داشت: خوشبختانه در سال قبل دولت مصوبه ای را تحت عنوان پشتیبانی از نخبگان غیرایرانی اعلام نمود که شامل ساحت ها و حوزه های مختلفی می شود تا برمبنای فاکتورهای بنیاد، این افراد در زمینه های متنوع توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شناسایی و حمایت شوند و بتوانند در چرخه خدمت رسانی به تمدن نوین اسلامی قرار بگیرند.
ضرورت خارج شدن فرهنگ نخبگی از مرزهای جغرافیایی و سیاسی
باقری مقدم بیان داشت: رهبری در سال ۹۸ در دیدار با نخبگان، موضوع نخبگان ایران فرهنگی را مورد تاکید قرار دادند؛ این یعنی خارج شدن فرهنگ نخبگی از مرزهای جغرافیایی و سیاسی. با این نگاه می توان تمام نخبگان ایران فرهنگی را مورد حمایت قرار داد. بهمین منظور، بنیاد ملی نخبگان تلاش می کند هم نخبگان جهان اسلام و هم نخبگان ایران فرهنگی و حتی نخبگان حق جوی عالم را نیز در دایره حمایت خود قرار دهد و برای این مهم آمادگی کامل دارد.
وی تاکید کرد: یکی از راه های شناسایی نخبگان در همه کشورهای دنیا برگزاری رویدادهای رقابتی و جشنواره ها است. در حقیقت به شرط برخورداری از کیفیت لازم، برگزاری جشنواره ها و در نتیجه انتخاب افراد منتخب، منجر به شناسایی مسئله و نخبگان خواهد شد. به عنوان نمونه جایزه مصطفی (صلوات الله)، خوارزمی، فارابی و یا جایزه جلال آل احمد در ایران به نخبگان علمی و فرهنگی اعطا می شود. بنا بر این بنیاد ملی نخبگان این جشنواره ها را رصد می کند و به شرط برخورداری آنها از استانداردهای لازم، منتخبان این جشنواره ها را نیز مورد حمایت خود قرار خواهد داد.
باقری مقدم اظهار داشت: علاوه بر این موارد، بنیاد ملی نخبگان کرسی هایی را تحت عنوان کرسی های نخبگان خارج از ایران تعریف کرده است. برگزیدگان این طرح، غیر از برخورداری از جوایز نقدی می توانند در زمینه شاگردپروری نیز از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان در قالب دوره های پسا دکترا و پژوهانه برخوردار شوند. در کنار این موارد، این افراد می توانند در صورت علاقه مندی تسهیلات خوبی را نیز برای ایجاد و راه اندازی کسب وکار در ایران دریافت نمایند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در آخر اشاره کرد: با اهمیت ترین هدف بنیاد ملی نخبگان از اعطای جایزه به نخبگان غیرایرانی، برقراری و ایجاد ارتباط علمی با این افراد است و به زودی بوسیله شبکه مجازی نیز زیرساخت های لازم برای ادامه این ارتباط فراهم خواهد شد تا زمینه برای تحقق رفاه و عدالت در سراسر عالم برقرار شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب