براساس برنامه هفتم توسعه؛

رتبه جهانی ایران در تولید علم باید به 14 برسد

رتبه جهانی ایران در تولید علم باید به 14 برسد

به گزارش انجمن پارسیان، در برنامه هفتم توسعه هدف های کمی همچون رسیدن به رتبه ۱۴ جهانی انتشار مقالات تا اختصاص ۱۵ درصد از بودجه دانشگاه ها به امور پژوهشی مورد تاکید قرار گرفته است.



به گزارش انجمن پارسیان به نقل از مهر، «قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران» (۱۴۰۳-۱۴۰۷) توسط محمد مخبر سرپرست ریاست جمهوری ابلاغ گردید.
فصل ۲۰ قانون برنامه هفتم توسعه در ارتباط با ارتقای نظام علمی، فناوری و پژوهشی است. بر مبنای ماده ۹۳ این قانون؛ برای ارتقای نظام علمی، فناوری و پژوهش اهداف کمی در نظر گرفته شده است.
اهداف کمی علمی پژوهشی در برنامه هفتم
بر اساس ماده ۹۳ قانون برنامه هفتم توسعه؛ در انتها برنامه (سال ۱۴۰۷) رتبه جهانی ایران از نظر کمیت تولید علم به استناد پایگاه های معتبر بین المللی باید به رتبه ۱۴ جهانی برسد.
همچنین در انتها برنامه هفتم توسعه، باید سرانه مقالات نمایه شده در پایگاه های استنادی بین المللی به هیات علمی دولتی باید به ۱.۵ مقاله به ازای هر عضو هیات علمی دولتی باشد.
همچنین بر طبق این قانون، تا سال ۱۴۰۷ نشریات ایرانی نمایه شده دارای چارک (کیو) هم نسبت به سال شروع برنامه باید ۲۵ درصد افزایش یابد.
طبق این قانون تا پایان برنامه باید ۳۹ درصد از مقالات ایرانی نمایه شده در یکی پایگاه های علمی، به صورت مشترک با محققان خارجی انتشار یافته باشد.
این قانون تاکید کرده است که تا آخر سال ۱۴۰۷ باید ۲۰ دانشگاه ایرانی در یکی از نظام های معتبر بین المللی به رتبه زیر ۵۰۰ دست یابند.
همچنین تا پایان برنامه هفتم توسعه باید ۵۵ هزار مقاله خارجی در مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) نمایه شوند.
یکی دیگر از اهداف کمی برنامه هفتم توسعه در رابطه با سهم رساله های و رساله های تقاضا محور و نیاز محور است و بر مبنای آن تا آخر سال ۱۴۰۷، باید ۱۰ درصد از کل رساله های و رساله های علوم انسانی نیاز محور و تقاضا محور بر مبنای سامانه نظام ایده ها نیازها (نان) باشند. این سهم برای رساله ها و رساله های غیر علوم انسانی، ۲۰ درصد در نظر گرفته شده است.
براساس این قانون، تا آخر سال ۱۴۰۷ درآمد سالانه قراردادهای پژوهشی دانشگاه ها و پژوهشگاه ها باید نسبت به سال ۱۴۰۲، ۲۰ درصد افزایش یابد.
همچنین سهم اعتبارات پژوهش و فناوری دولتی از تولید ناخالص داخلی باید به ۲ درصد برسد.
بر اساس این قانون؛ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مکلف است که گزارش سنجه های عملکردی ارتقای نظام علمی، فناوری و پژوهشی را سالانه به مجلس ارائه نماید.
هدفمند کردن پژوهشها با استفاده از ظرفیت سامانه نان
ماده ۹۴ قانون برنامه هفتم توسعه، به مبحث تحقیقات و پژوهش اختصاص دارد.
براساس بند الف این ماده قانونی؛ برای جهت دهی به فعالیتهای پژوهشی و فناورانه به سمت رفع نیازهای واقعی کشور و ارتقای بهره وری و اثربخشی تحقیقات و پژوهش با تکیه بر تحقیقات میان رشته ای با اولویت علوم انسانی، نظام تأمین مالی تحقیقات دولتی (اعم از طرح های پژوهشی، رساله ها و رساله ها) دانشگاه ها، دانشگاه فرهنگیان پژوهشگاه ها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی وابسته به وزارت خانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر دستگاههای اجرایی به نحوی اصلاح می شود که تا پایان برنامه حداقل ۵۰ درصد از منابع بودجه عمومی در ارتباط با این تحقیقات، در چارچوب طرح های تحقیقاتی هدفمند اولویت دار مبتنی بر نیازها، مزیت ها، آینده پژوهی تحولات علمی و فناوری مندرج در سامانه نظام ایده ها و نیازها (نان) و اولویت های نقشه جامع علمی کشور هزینه شود.
بر اساس این قانون؛ آیین نامه اجرایی این ماده یعنی آیین نامه پژوهانه جامع ظرف سه ماه از لازم الاجرا شدن این قانون، توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان تهیه می شود و به تصویب هیئت وزیران می رسد.
تاکید بر استفاده از پژوهشگران پسادکتری
بند «ب» ماده ۹۴ قانون برنامه هفتم توسعه به مبحث بکارگیری پژوهشگران پسا دکتری اختصاص دارد بر طبق این بند؛ مؤسسات آموزشی پژوهشی و فناوری مکلفند حداقل ۲۰ درصد از پژوهشگران دوره پسا دکتری خویش را به دوره های پسا دکتری کاربردی، صنعتی و فناورانه تقاضا محور طبق آیین نامه جذب و به کارگیری محققان پسا دکترای مصوب شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری اختصاص دهند.
همچنین بر مبنای بند «پ» ماده ۹۴ قانون برنامه هفتم توسعه؛ به منظور ارتقای بهره وری و اثربخشی پژوهشها و تحقق مسئولیت اجتماعی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی کشور، ترویج نهضت مشارکت و نقش آفرینی حلقه های میانی مردمی و نخبگانی دستگاههای اجرایی و حاکمیتی در حل مسائل پیشرفت کشور، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مکلف است ظرف ۶ ماه از لازم الاجرا شدن این قانون، اقدامات قانونی لازم را جهت تدوین و تصویب نحوه تأسیس، ساماندهی، نظارت و پشتیبانی از فعالیت مراکز و مؤسسات سیاست پژوهی، اندیشگاهی، مطالعات راهبردی، دانشکده ها و مدارس حکمرانی به عمل آورد.
اختصاص ۱۵ درصد از بودجه دانشگاه ها به پژوهش
یکی از مسائلی که نقش مهمی در پیشرفت بخش پژوهش و تحقیقات دارد، مبحث تأمین مالی پژوهش است.
در تبصره بخش الف ماده ۹۹، تاکید گردیده است که بودجه و اعتبارات سالانه دانشگاه های وزارت علوم تحقیقات و فناوری از جانب سازمان برنامه و بودجه باید بگونه ای تنظیم شود که حداقل ۱۵ درصد اعتبارات برای امور پژوهشی پیشبینی و واگذارشود.
متن کامل قانون برنامه هفتم توسعه را اینجا ببینید.



منبع:

1403/04/21
12:10:07
5.0 / 5
229
تگهای خبر: آموزش , پژوهشگاه , تحقیقات , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
انجمن پارسیان Parsian Forum