پدر علم كویرشناسی ایران مطرح كرد؛

انتقاد از توسعه صنایع آب بر در محدوده های خشك كشور

انتقاد از توسعه صنایع آب بر در محدوده های خشك كشور

به گزارش انجمن پارسیان پدر علم كویرشناسی و جغرافیای ایران، سه راهكار اساسی برای مشكل كم آبی كشور عرضه و تصریح كرد: تولید صنایع در كنار منابع آبی بخصوص دریای جنوب، كشاندن جمعیت به سمت منابع آبی نه انتقال آب به داخل كشور و هم استفاده و مصرف مناسب، اصولی و صحیح آب سه راهكاری است كه نتیجه بخش خواهد بود.


پرویز كردوانی در گفت و گو با ایسنا با انتقاد از رویكرد غلط دولت ها در جمهوری اسلامی در خصوص توسعه صنایع آب بَر در محدوده های خشك و مركز كشور اظهار نمود: حالا در اصفهان كه مشكل كم آبی دارد در شعاع ۵۰ كیلومتری شرق، غرب، جنوب و شمال از مركز اصفهان صنعت بوجود آمده است و یا در تبریز هم در فاصله ۲۵ كیلومتری از هر طرف به صنایع برخورد می نماییم.
وی، اشتهای بی انتهای صنایع برای دریافت آب را منجر به تمام شدن مخازن سدهای استان های هم جوار دانست و اظهار داشت: حالا تنها چاره برپا نگه داشتن این صنایع، مطرح كردن مبحث انتقال آب از دریا است و صاحبان صنایع معتقدند اگر این امر محقق نشود میلیاردها دلار سرمایه یكی بعد از دیگری از بین خواهد رفت.
پدر علم كویر شناسی و جغرافیای ایران در ادامه با انتقاد از چنین تصمیمات نادرستی توضیح داد: كسی كه ماشینی را به قیمت ۲ میلیارد تومان خریده حتی اگر بنزین با لیتری ۱۰۰ هزار تومان هم برسد ناچار است برای آنكه ماشین میلیاردی او از حركت باز نایستد به هر نحوی بنزین مورد نیاز را تأمین كند.
یك كارخانه فولاد به اندازه ۴ روستا آب نیاز دارد
كردوانی با اشاره به رویكرد كشورهای صاحب صنعت در راه اندازی كارخانه های عظیم بخصوص فولاد اظهار نمود: كشورهای صاحب نام تولید فولاد، كارخانه ها را در كنار دریا ساخته و حتی از ساخت آن در مجاورت رودخانه جلوگیری می كنند اما در ایران وجود صنعت فولاد در گل گهر سیرجان و چادرملوی یزد با حدود تقریبی بارش ۱۲۰ و ۶۰ میلیمتر در سال اشتباه بزرگی بود.
رئیس كمیته بیابان زدایی انجمن متخصصان محیط زیست ایران، پیشنهاد مدیران در خصوص گسترش صنایع فولاد در مناطقی غیر از حاشیه دریا را خیانت توصیف كرد و اضافه كرد: اگر ایران به صنایع فولاد وابسته باشد بهتر از این است كه به مواد غذایی وابستگی داشته باشد.
كردوانی با ابراز نگرانی و نارضایتی از توسعه صنعت فولاد كشور و رتبه ۱۰ تولید آن در جهان به عدم آگاهی مدیران درباره صدمه های این توسعه اشاره و خاطرنشان كرد: این یك افتخار نیست چراكه باید بدانیم یك كارخانه فولاد به اندازه ۴ روستا آب نیاز داشته و به ازای هر متر مكعب فولاد ۱۵ تا ۲۰ متر مكعب آب نیاز است.
وی با تصریح اینكه افتتاح طرح از جانب مدیران و راه اندازی كارخانه های عظیم به شكلی مُد تبدیل گشته است، با ذكر مثالی اظهار نمود: در خبرها می شنویم رئیس جمهور برای افتتاح ۱۲۰ طرح به اصفهان سفر كرد و فردا هم برای افتتاح ۱۴۰ طرح در كرمان خواهد بود، ایا افتتاح این طرح ها به آب نیاز ندارد؟
وی با اشاره به اینكه باید در مصرف آب اولویت ها را رعایت كرد اظهار داشت: ترجیح و تقدم اول، استفاده شرب است ولی آیا حالا در شهرهای كشور این اولویت رعایت می شود؟
در شهر تهران ۳ رود فاضلاب جاری است
كردوانی، شهر تهران را نمونه بارز مصارف غیر شرب آب برشمرد و خاطرنشان كرد: در شهر تهران یك رودخانه وجود نداشته اما ۳ رود فاضلاب جاری است چونكه مصرف بیهوده در این شهر بالاست و به محض باز كردن شیر آب، جوی فاضلاب شكل می گیرد.
این محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه، توسعه صنعت در بندرعباس را نمونه مناسبی از راه اندازی صنایع در كنار دریا عنوان نمود و اظهار داشت: با وجود مشكل كم آبی و آب بر بودن صنایع اما تأسیس آنها در كنار دریا و راه اندازی تصفیه خانه میزان هدر رفت آب را كاهش خواهد داد.
پروفسور كردوانی، استان های مازندران و گیلان را مستحق تر از سایر استان ها جهت استفاده از آب دریای خزر دانست و با اشاره به كشت ۱۴ هكتاری یونجه در ساحل داغستان روسیه با بهره گیری از آب دریا اظهار داشت: شهر ماخاچ قلعه در داغستان از سال ۱۹۷۵ آبیاری مزارع خود با آب دریا آغاز كرده است.
وی، پیشنهاد بهره برداری آب دریای خزر به جای حفر چاه در مناطق شرقی مازندران جهت گسترش كشاورزی را مطرح و تصریح كرد: شهرهای نكا و بهشهر نیازی به حفر چاه عمیق برای برداشت آب نداشته و می توانند همانند داغستان روسیه با شیرین سازی آب دریا كشاورزی مازندران را توسعه دهند.
كردوانی به جمع آوری آب باران توسط اروپاییان در ۷۰ سال پیش اشاره و تصریح كرد: مازندران به راحتی می تواند با استفاده از نوع سقف های شیروانی مختص معماری آن منطقه و هدایت آب به سمت مخازن جمع آوری، خویش را از حیث وجود منابع آبی بی نیاز كند.
وی یكپارچه كردن زمین های زراعی، استفاده صحیح از آب بندان ها و بهره گیری از فن آوری قنات در دامنه كوه ها را راه های تأمین منابع آبی در مازندران و گیلان برشمرد و خاطرنشان كرد: استفاده غیر اصولی از آب های زیر زمینی و هدر رفت بیش از حد آب سبب شده این استان در معرض خطر كم آبی قرار گیرد.
استاد نمونه دانشگاه تهران با اشاره به اینكه استان مازندران دارای استعدادهای فراوانی در زمینه های مختلف كشاورزی است به یكی از این مزیت ها اشاره و تصریح كرد: می توان تا ارتفاع ۷۰۰ متر كشت فندق، زرشك و چای را جایگزین جنگل كرد، همانند كاری كه در تركیه انجام شد و الان ۴ میلیارد دلار درآمد سالیانه عاید این كشور كرده است.
وی، چوب های جنگلی ارتفاعات ۸۰۰ تا ۲۲۰۰ متر را دارای كیفیت و مرغوب قلمداد كرد و با تصریح اینكه مابقی چوب ها در دیگر ارتفاعات فاقد كیفیت لازم است تصریح كرد: بالاتر از ارتفاع ۲۲۰۰ متری مرتع محسوب شده و برای كاشت گیاهان دارویی بسیار مناسب می باشد كه این نمونه دیگری از ظرفیت های استان مازندران به شمار می آید.
پدر علم كویر شناسی و جغرافیای ایران با تصریح بر اینكه توسعه صنایع در استان های گیلان و مازندران بی فایده و اشتباه است، تصریح كرد: تنها صنایعی باید در این استان ها توسعه پیدا كرده كه به كشاورزی آن كمك كنند.



1397/11/23
13:03:31
5.0 / 5
4618
تگهای خبر: تخصص , توسعه , دانشگاه , علم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
انجمن پارسیان Parsian Forum