به بهانه روز ذخایر زیستی منتشر شد؛

ژنتیك مشكل كمبود دام را رفع میكند، امنیت غذایی در گروی ذخایر زیستی

ژنتیك مشكل كمبود دام را رفع میكند، امنیت غذایی در گروی ذخایر زیستی

انجمن پارسیان: محققان مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران در صدد هستند با منابع ذخیره شده در بانك ذخایر ژنتیكی، مشكل كمبود دام، آبزیان، ماكیان، مواد غذایی و نهاده های كشاورزی را برطرف كنند.



به گزارش انجمن پارسیان به نقل از مهر -گروه دانش و فناوری، میترا سعیدی كیا: با عنایت به اهمیت ذخایر ژنتیكی و زیستی، مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران در سال ۱۳۸۶، با فرمان مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در جهاد دانشگاهی پایه گذاری شد.
هدف اصلی از تأسیس این مركز مرجعی برای حفاظت از منابع و ذخایر ژنتیكی كشور و به كارگیری آنها برای پیشبرد اهداف تحقیقاتی و افزایش امنیت غذایی و سلامت جامعه با استفاده از منابع طبیعی و تنوع زیستی كشور و پشتیبانی از فعالیت های این عرصه است. در همین راستا، این مركز ضمن پشتیبانی از مراكز ذخایر زیستی كشور و ایجاد شبكه ملی ذخایر زیستی، در تلاش است تا به مركزی پیشتاز برای گردآوری، تكمیل، سامان دهی، استاندارد سازی و حفظ ذخایر ژنتیكی و زیستی برای توسعه دانش، فناوری و افزایش كیفیت زندگی تبدیل گردد.
از فعالیت های مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران می توان به گردآوری، تعیین هویت، كنترل كیفی، طبقه بندی، ثبت، نگهداری، تكثیر و توزیع انواع میكروارگانیسم و باكتری، قارچ، ویروس، بذر و سلول های قابل كشت گیاهی و جانوری و فرآورده های نوكلئوتیدی و DNA ژنومی برای توسعه دانش، فناوری و حفظ تنوع زیستی در كشور و عرضه آن به جامعه جهانی اشاره نمود.
نظر به تأكیدات مقام معظم رهبری به حفظ نمونه های زیستی در كشور و اهمیت فعالیت مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی روز ۱۵ فروردین به نام «روز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی» نامگذاری شده است؛ این روز در سال ۹۳ برای نخستین بار بعنوان «روز ملی» در تقویم به ثبت رسیده است.
در راستای فعالیت یازده ساله مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی در صدد برآمدیم تا با دكتر «سید مجید تولیت»، رئیس مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران گفتگویی داشته باشیم. مبنای گفتگوی خبرنگار مهر برمبنای اهمیت حفظ و نگهداری نمونه های زیستی، پروژه های در حال اجرای مركز، حفظ نمونه های مقاوم به خشكی، نمونه های ذخیره شده كاربردی در شرایط بحران، نمونه های قابل استفاده برای پیشگیری از واردات گوشت دام، ماكیان و آبزیان، مهم ترین و جذاب ترین نمونه های ژنتیكی ایران و … است.
*آقای دكتر با عنایت به اینكه مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران در امتداد حفظ و نگهداری نمونه های ژنتیكی كشور به وجود آمده و همواره مأموریت های مهمی را بر عهده دارد در ابتدا درباره اهمیت این مأموریت ها توضیح بفرمائید.
یكی از مهم ترین منابع در هر كشوری ذخایر ژنتیكی آن است. این ذخایر در واقع یك میراث ثمین از گذشتگان است كه در هر منطقه ای به وجود آمده است. همه گونه های زیستی با خاصیت های زیستگاه اصلی خود سازگار شده اند پس از این نظر می توان نمونه های زیستی هر منطقه را منحصر به فرد دانست.
تنوع گونه های زیستی بسیار وابسته به محیط است. پس از آنجائیكه كشور ما از نظر آب و هوایی، منطقه ای، جغرافیایی بسیار متنوع است، گونه های زیستی بسیار متنوعی در آن دیده می شود. ارزش این گونه های زیستی در خاصیت ها و صفاتشان است كه با شرایط منطقه سازگار شده اند و اصلاً مشابه ندارند. مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی هم در امتداد تدوین و نمایش استانداردهای جمع آوری، شناسایی، ذخیره، تولید، توزیع و مبادله مواد و ذخایر زیستی و ایجاد ساز و كار ثبت مواد و ذخایر زیستی به وجود آمده است.
تهیه و نمایش خدمات تهاتری مواد و ذخایر زیستی از منابع داخلی و خارجی از طرف دیگر همچون وظایف و مأموریت های مركز محسوب می شود.

*بر اساس گفته شما، نمونه های ژنتیكی منابع ارزشمندی هستند؛ حالا سوالی كه در ذهن همه ایجاد می شود این است كه این ذخایر ثمین چه كاربردی دارند؟ ما می خواهیم بیشتر از كاربرد این منابع ژنتیكی بدانیم.
منابع ژنتیكی در نهایت مورد استفاده خودمان قرار می گیرد؛ این منابع ژنتیكی در حوزه های مختلفی هستند؛ سلول های انسانی، جانوری، میكروارگانیسم های گیاهی و مولكولی همچون حوزه های منابع ژنتیكی در كشور هستند؛ این حوزه ها به ۴ بخش تقسیم شده اند از این رو بانك ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران چهار موضوعی است.
این منابع ژنتیكی كاربردهای زیادی دارند. درمان بیماری های ژنتیكی، احیای نمونه های جانوری در حال انقراض، تحقیقات كاربردی، تولید گیاهان رو به انقراض، تولید بذرهای هیبرید و … همچون كاربردهای منابع ژنتیكی به شمار می روند كه محققان ما در مجتمع تحقیقاتی جهاد دانشگاهی در هر كدام از بخش ها تحقیقاتی در دست اجرا دارند. این ذخایر در امنیت غذایی و تولید فراورده ها باز به كار می روند؛ اگر بخواهیم از این خاصیت ها به نفع پیشبرد امنیت غذایی، سلامت و تولید فرآورده ها استفاده نمائیم، باید از آنها محافظت نماییم.
*نمونه های ژنتیكی چگونه می توانند در حل مشكلات فعلی كشور به ما كمك كنند؟
در خیلی از مناطق، همین گونه های جانوری، گیاهی، میگروارگانیسمی هستند كه با شرایط سخت سازگار شده اند؛ خشكسالی و بحران كم آبی در كشور ما وجود دارد از این رو نمونه های ژنتیكی موجود خیلی می توانند كاربردی باشند.
تحقیق روی این نمونه ها و شناسایی رفتار آنها در مقابله با شرایط نامساعد محیطی و استفاده از خصوصیات و صفات ژنتیكی آنها می تواند برای دستیابی به امنیت غذای به ما كمك نماید. نمونه های ژنتیكی موجود قابل تكثیر هستند و با شرایط آب و هوایی خودمان سازگارند؛ معمولاً در این مواقع از این نمونه ها استفاده می نماییم.
در این شرایط آب و هوایی از نمونه های ژنتیكی همه ۴ سوژه گیاهی، انسانی، جانوری و مولكولی می توانیم استفاده نمائیم.
*از آنجا كه هر یك از نمونه ها با منطقه ای كه در آن رشد یافته اند خو گرفته اند؛ این بدان معنا است كه نمونه های ایرانی در هیچ كجای دنیا دیده نمی شوند؟
نمونه های ژنتیكی و DNA آنها در هیچ جای دنیا مساوی نیست و همین ثمین است، برای اینكه این ذخایر و منابع با آب و هوای كشور ما سازگار شده اند. میكروارگانیسم ها، مولكول ها، گیاهان، جانوران، انسان همه اینها دارای صفات و خاصیت های خاصی هستند كه كشور ما غنی از این نمونه ها است. بدین سبب منابع ژنتیك یك منبع و ذخیره گاه برای كشور محسوب می شوند. این در ضمن سالیان سال در یك جامعه رشد می كند و نه تنها سازگار شده بلكه تكامل هم پیدا كرده اند.
قطعاً كشور ما یكی از غنی ترین ذخایر زیستی را دارد و آن هم به خاطر تنوع جغرافیایی است. كشور ما از شش اقلیم پنج اقلیم را دارا است و به واسطه این ۵ اقلیم، تنوع گونه های زیستی و جانوری در كشور ما بسیار بالا است و به لحاظ غنای گیاهی و تنوع زیستی دارای ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم شناخته شده جهانی است. از هشت هزار گونه گیاهی موجود در كشور، بیشتر از دو هزار و ۳۰۰ گونه دارای خواص دارویی هستند و از تعداد كل گونه های شناخته شده در كشور باز ۱۷۲۸ گونه، گیاهان بومی ایران هستند و فقط در این سرزمین می رویند كه بعنوان یك ظرفیت انحصاری در كشور محسوب می شوند و منابع مولكولی و میكروارگانیسمی هم كه جای خودرا دارد.

* هم اكنون سوژه دام و واردات آن در كشور مطرح است؛ بفرمائید كه چقدر منابع ژنتیك در قضیه دام تأثیرگذار است و می توانیم با استفاده از آن مشكل كمبود گوشت دام را برطرف نماییم و بی نیاز از كشورهای صادر كننده باشیم؟
ما دام هایی داریم كه با شرایط كشورمان سازگاری زیادی دارند. شتر دوكوهانه، گاو سیستانی و … سازگار با كم آبی و شرایط گرم و خشكسالی هستند كه سازگاری نمونه های خارجی با این شرایط كمتر است. بالقطع با اصلاح دام می توان تولید پروتئین را با شرایط محیطی كشور افزایش داد و وابستگی به كشورهای دیگر را كمتر كرد.
قطعاً با اصلاح دام می توان تولید پروتئین را با شرایط محیطی كشور افزایش داد و وابستگی به كشورهای دیگر را كمتر كرد
* آیا به این سمتی می رویم كه دام های اهلی با خاصیت های بهتر به واسطه علم ژنتیك تولید كنیم؟ همین طور آیا اقدامی برای تولید مواد غذایی دام و طیور به واسطه ژنتیك كرده اید؟
بله ما در حال تحقیق روی چند گونه بومی هستیم نه فقط ما بلكه دیگر محققان كشور باز در این عرصه در حال فعالیت هستند. هم اكنون روی «گاو سیستانی» و «بز مرخز» فعالیت می نماییم تا بتوانیم آنها را به تولید برسانیم.
مهم تر از خود دام، مواد غذایی دام است كه هم اكنون ما بعضی از نهاده های كشاورزی را وارد می نماییم، این نهاده ها مواد غذایی دام و طیور هستند. اگر در گیاه و دام خودكفا شویم، امنیت غذایی داریم كه علم ژنتیك می تواند در این فرآیند تأثیرگذار باشد و وابستگی به خارج را كمتر می كند.
*روی حیوانات دیگر مثلاً ماكیان چه برنامه ای دارید؟
بله، هم اكنون طرح تحقیقاتی روی مرغ های بومی داریم كه با شرایط آب و هوایی كشورمان سازگار هستند. این مرغ ها مقاومت خوبی با شرایط آب و هوایی خودمان دارند. این طرح «تولید مرغ اجداد» است. در واقع ژن های مرغوب از بین مرغ های بومی خودمان كه مثلاً مقاوم به بیماری، گرما، … هستند در این مرغ ها وجود خواهند داشت؛ تكثیر این مرغ ها می تواند تأثیر بسزایی در اقتصاد كشور داشته باشد تا ما از واردات مرغ باز بی نیاز شویم. تلاش می شود كه صفات و خاصیت های خوب را در دام و ماكیان افزایش دهیم.

* آیا هم اكنون لاین مرغ اجداد راه اندازی شده؟
بله. تحقیقات برای تولید مرغ اجداد در سال ۹۷ شروع شد و از سال ۹۸ در مجتمع تحقیقاتی جهاد دانشگاهی رسماً آغار خواهد شد. خروجی این لاین سال بعد مشخص می شود.
* چه كشورهایی با مرغ اجداد و ژنتیك و صفات خوب وارد عرصه رقابت شده اند؟
آمریكا و انگلستان و بلژیك.
تحقیقات و فعالیت های سالهای گذشته در كشور ما درباب مرغ اجداد متأسفانه در سالهای اخیر كمتر مورد توجه بوده است، تمركز تحقیقات ما درباب مرغ اجداد بر روی نمونه های بومی كشور است كه هم اكنون فاز مطالعاتی شروع شده است.
* اگر به سوژه تكثیر دام، ماكیان و آبزیان وارد شویم چقدر در درآمد زایی برای كشور مؤثر خواهد بود؟
كشورهای دیگر سال هاست روی این مساله كار كرده اند. باید به سراغ تأمین نیاز داخلی برویم و اگر بتوانیم در كاهش واردات تأثیر بگذاریم، بسیار سودآوری خواهیم داشت. در صورت تأمین نیاز وابستگی به بیرون كم خواهد شد؛ آن وقت است كه می توانیم سراغ صادرات برویم.
* قبل از این اشاره كردید كه برای تولید نهاده های یا همان مواد غذایی دام و طیور به واسطه منابع ژنتیكی اقداماتی را آغاز نموده اید و این خبر خوبی است؛ در مورد تولید بذرهای هیبرید كه در نهایت مورد استفاده انسان قرار می گیرد باز صحبت هایی شده بود، سرانجام این بذرها به كجا رسید؟
متأسفانه ما هنوز خیلی از بذرهای هیبرید را وارد می كنیم؛ بذرهای هیبرید را پس از كشت باردیگر نمی توان كشت داد؛ از این رو ما همواره باید نیازمند واردات باشیم اما اگر خودمان تولید نماییم بی نیاز از واردات می شویم؛ ما در صدد هستیم بذرهای ی را تولید نماییم كه با خاصیت های كشور خودمان سازگار است.
روی تولید بذر خیار هیبرید اقداماتی را انجام داده ایم و سایر سبزیجات، فلفل، گوجه فرنگی، ملون ها جز برنامه های ما هستند.
*چگونه می توان بوسیله علم ژنتیك در امنیت غذایی تأثیر گذاشت؟
امنیت غذایی به دسترسی همه افراد یك جامعه، در تمام عمر به غذای كافی و سالم برای داشتن زندگی سالم و فعال گفته می شود و در آمد خانوار از عوامل مهم در تأمین امنیت غذایی در یك جامعه است. عامل مهم دیگر در تأمین امنیت غذایی جامعه، ذائقه و دانش تغذیه ای خانواده ها در نحوه تخصیص بودجه برای تهیه بهترین نوع غذای در دسترس و چگونگی تقسیم غذا در خانواده محسوب می شود. البته به این تعریف عدم وابستگی به كشورهای خارجی برای تولید مواد غذایی را می توان اضافه كرد. رقابت بر سر زمین های كشاورزی و منابع آب، قیمت بالای انرژی و تغییرات آب و هوایی همگی نشان داده است كه باید با منابع كمتر، غذای بیشتری برای مردم سرتاسر جهان تولید شود. رشد پایدار در بخش كشاورزی، عاملی حیاتی برای تغذیه جهان در دهه های آتی است.
ما حیوان و گیاه را به خاطر خودمان تولید می نماییم و تولید اینها امینت غذایی است كه به خودمان باز می گردد. در اصل اگر غذای دام وابسته به خارج باشد ما امنیت غذایی نداریم.
به عنوان مثال ما در تولید پروبیوتیك ها چندین پروژه تعریف كرده ایم. همین طور اخیرا می خواهیم از نمونه های وارداتی كمتری برای غذای دام استفاده نمائیم چون حالا وارد كشور می شود و به صورتی مواد خوراكی دام و ماكیان ما وارداتی هستند كه این می تواند تأثیر در سلامت دام داشته باشد و این چرخه سلامت انسان را به خطر بیاندازد. وقتی خوراك دام و ماكیان پروبیوتیك ایرانی باشد این دام و مرغ ها به استفاده انسان می رسد و این امنیت غذایی برای افراد جامعه ما فراهم می شود. این یك چرخه است و سلامت انسان را تأمین می كند.

*آیا این مساله به تولید محصولات ارگانیك باز ارتباط دارد؟
بله قسمتی از تولید محصول ارگانیك تغذیه دام ها و ماكیان با مواد سالم و طبیعی است. گوشت و محصولات دامی ارگانیك از دام هایی تولید می شوند كه در شرایط طبیعی و با عادت های طبیعی دام پرورش یافته اند.
*از آنجایی كه جمعیت در حال زیاد شدن است و مشكلاتی مثل كمبود مواد غذایی باز وجود خواهد داشت، چگونه می توان برای مواد غذایی نسل های آینده كاری كرد؟
بله این بحث جمعیت در هر كشوری مهم می باشد. غذایی كه تولید می شود برای یك جمعیت خاص است. ولی وقتی جمعیت زیاد شود و غذا كم شود. باید جایگزین داشته باشیم.
ما می توانیم ژنتیك را به كمك تولید كنندگان بیاوریم. به جای تولید یك تن می شود تا ۱۰ تن را در همان سطح و با همان آب و خاك تولید كرد. این مساله كمك به نسل های آینده است.
ژنتیك می تواند كمك نماید تا دام و غذای دام را با آب و خاك مرغوب خودمان تولید نماییم. ژنتیك سازگار با شرایط تنها راه چاره است.
*در زمان وقوع حوادث و بلایای طبیعی مثل آتش سوزی، سیل، زلزله و… ما با از بین رفتن خیلی از گونه های ژنتیكی مواجه می شویم كه تهدیدی برای حیوانات اهلی با ژن بومی یا گیاهان بومی است. آیا امكان احیای این گونه ها وجود دارد؟
قطعاً آفت، آتش سوزی، حوادث غیر مترقبه، می تواند دام و طیور و گونه های گیاهی و درنهایت انسان را تهدید كند؛ ژنتیك می تواند به سراغ رفع این تهدیدها بیاید. اگر نمونه را داشته باشیم می توانیم احیا نماییم. همین سوژه برای حیوان قابل تكرار است.
*اشاره كردید یكی از پروژه های مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی استفاده از نهاده های پروبیوتیك است؛ آیا روش های دیگری را كه طبیعی تر باشد و نیاز غذایی دام و طیور، آبزیان و ماكیان را برطرف كند در دست اجرا دارید؟
بله. یكی از طرح هایی كه در این مركز پیگیری می شود تغذیه دام از جلبك ها است. جلبك ها منبع غنی از آمینو اسید، چربی، نشاسته و … هستند. بعضی از جلبك ها دارای سلول های چربی هستند و از آنجایی كه همه موجودات زنده دارای ژنتیك هستند می توانند انرژی مورد نیاز دام را برطرف كنند و در نهایت این دام مورد استفاده انسان ها قرار می گیرد. این پروژه حالا در حال پیگیری و تحقیقات در مركز ذخایر است كه امیدوار هستیم بدین واسطه نیاز تغذیه دام را به واسطه جلبك ها بر طرف سازیم.
*با توجه به اهمیت ذخایر ژنتیكی در ۴حوزه سلول های انسانی، جانوری، میكروارگانیسم ها، گیاهی، مولكولی علاقمند هستیم بدانیم در این ذخیره گاه، چه تعداد و میزان نمونه های ژنتیكی ذخیره شده اند؟ می فرمایید كه در سال ۹۷ كه یازدهمین سال فعالیت بانك بوده چه تعداد نمونه ذخیره شده است؟
تعداد كل نمونه ها در مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران برابر با ۴۹ هزار و ۵۰۰ نمونه است كه در سال ۱۳۹۷ میزان نمونه های جمع آوری شده حدود یك هزار و ۳۰۰ نمونه بوده است. آمار تفكیك شده نمونه های ژنتیكی گیاهی برابر با ۲۲ هزار، نمونه های سلولی و جانوری ۹ هزار و ۳۳۰، میكروارگانیسم ها برابر با ۴ هزار و ۴۵۰، نمونه های مولكولی برابر با ۱۳ هزار و ۶۵۰ هستند.
در سال ۹۷ محققان موفق شدند ۳۵۳ نمونه گیاهی، هزار و ۳۴۰ نمونه نمونه های سلولی و جانور، ۱۱۰ نمونه میكروارگانیسم و ۹۰ نمونه مولكولی را جمع آوری كنند.

*با توجه به اینكه اشاره كردید ایران گونه های زیادی به سبب آب و هوا و اقلیم متفاوت نسبت به سایر كشورها دارد، آیا تعداد نمونه های ژنتیكی نباید بیشتر از این تعداد باشد؟
بله. همین نمونه های ژنتیكی هم با تلاش محققان كشور در بانك ذخیره شده است؛ اما هزینه های بالا همچون عواملی هستند كه مانع از جمع آوری خیلی از نمونه ها می شود. برای جمع آوری این منابع ژنتیكی لازم است كارشناسان به اقصی نقاط كشور بروند كه محدودیت بودجه مانع از انجام خیلی از كارها می شود.
*یعنی بودجه مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی هم مانند برخی نهادهای دولتی كاهش پیدا كرده كه مانع از جمع آوری نمونه ها می شود؟
خیر، بودجه مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی كاهش پیدا نكرده، ولی درصد افزایش آن زیاد نبوده و بنا بر این شناسایی برخی گونه ها با افزایش هزینه ها كمتر می شود. هم اكنون برای جمع آوری نمونه باید هزینه شود و این هزینه نسبت به سالهای گذشته باز تغییر كرده است. *برای صادرات چه كشورهایی می توانند متقاضی محصولات ایرانی باشند كه دارای صفات مرغوب در یك گیاه یا حیوان هستند؟
كشورهای همسایه، عراق، افغانستان، قرقیزستان. اما جدا از این، كشورها همواره خواهان این هستند كه نمونه های ژنتیكی ایران را داشته باشند. اما ما نمی توانیم حتی یك دانه بذر را از كشور خارج نماییم.
*برای پیشگیری از ورود نمونه های ژنتیكی غیر مجاز به كشور و یا خارج شدن چه اقدامی انجام داده اید؟
گمرك كشور همواره جلوی ورود و خروج مشكوك را می گیرد. اما متأسفانه نمونه های ژنتیكی به طرق مختلفی از كشور خارج یا به كشور وارد می شوند.
ورود نمونه های مشكوك به كشور ما لطمه وارد می كند؛ این نمونه ها می تواند به صورت یك نمونه مهاجم گونه ها، نمونه های ژنتیكی را مورد تهدید قرار داده و از بین ببرد.
*نمونه های وارداتی شناسنامه دارند؟
بله در گمرك از نمونه ها بازدید می شود، در هر صورت باید در ورود و خروج نمونه های ژنتیكی كنترل وجود داشته باشد تا منجر به نابودی یك نسل و ذخایر ژنتیك نشود.
*چه كشورهایی همسطح ما در ذخیره های نمونه های ژنتیكی هستند؟
كشورهای اطراف ما و همسایه قدرت حفظ ذخایر ژنتیكی را ندارند. ما چهار بانك گیاهی، جانوری، میكروارگانیسمها و مولكولی را با هم داریم اما دیگر كشورها ۲ موضوعی یا ۳ موضوعی هستند و ۴ سوژه را با هم را ندارند.
*آیا با كشوری بنا را به همكاری و تبادل گذاشته اید؟
بله كشور مالزی اخیراً از بانك ذخایر ژنتیكی و زیستی بازدید داشت و علاقه دارند كه برای توسعه همكاریهای مشترك چنین بانكی در كشورشان ایجاد شود. ما می توانیم جهت راه اندازی مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی در مالزی دانش فنی لازم را به آنها منتقل نماییم. پس لازم است كه ابتدا زیر ساختهای مورد نیاز در آنجا توسط كارشناسان ما ایجاد شود.
ذخایر ژنتیكی در واقع مثل خزانه هستند اما مهم كاربرد و رویكرد جدید روی ذخایر ژنتیكی است. چیزی كه جدایی از بحث ذخیره و بانكینگ مهم می باشد بهره برداری است؛ در خیلی از موارد اگر بتوانیم با تولیدش درآمدزایی داشته باشیم مهم می باشد.
*نادرترین و جذاب ترین نمونه ژنتیكی از دیدگاه شما چیست؟
با توجه به شرایط اقلیمی كشور میكروارگانیسم هایی كه به خشكی، شوری و گرما مقاوم هستند بسیار جالب هستند آنها می توانند تأثیر زیادی در امنیت غذایی آینده ما داشته باشند، با بررسی و شناسایی خاصیت های آنها و انتقال این خاصیت ها می توان گیاهان مقاوم به شرایط نامساعد با عملكرد مناسب تولید كرد؛ اینها می توانند در شرایط زمینهای كم بازده رشد و نمو كرده و به آب كمتری نیاز داشته باشند. با عنایت به شرایط اقلیمی كشور میكروارگانیسم هایی كه به خشكی، شوری و گرما مقاوم هستند بسیار جالب هستند آنها می توانند تأثیر زیادی در امنیت غذایی آینده ما داشته باشند
* درانتها علاقمند هستیم كه رویكرد مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران را نسبت به آینده بدانیم و اینكه مقرر است از نمونه های ریز و درشت ژنتیكی چگونه بهره برداری كند؟
در سالهای اخیر فعالیت های انسان سبب افزایش اثر گلخانه ای و گرم شدن كره زمین شده است، بطوریكه علاوه بر تغییرات زیست محیطی مخرب، یك خطر بسیار جدی برای حیات و بقای خیلی از موجودات بوجود آمده است و سبب تخریب بعضی از اكوسیستم های طبیعی شده است.
در سالهای آینده گرم تر شدن اتمسفر سبب افزایش خشكی، كاهش منابع آبی و كاهش اراضی قابل كشت در خیلی از نقاط مختلف جهان خواهد شد، پس به نظر می آید از این پس بشر باید به دنبال منابع ژنتیكی مقاومی باشد كه توانایی زندگی و رشد در شرایط سخت اقلیمی آینده را داشته باشند.
در این میان خیلی از گیاهان، جانوران و میكروارگانیسم های كشور ما در مناطقی با بارندگی كم، دما و شدت نور زیاد رشد می كنند كه بنظر می رسد دارای توانایی های نهفته ای برای تحمل این شرایط باشند. با عنایت به اهمیت گیاهان و میكروارگانیسم ها در سلامت و توسعه اقتصادی جامعه، شناسایی نیازهای اكولوژیكی آنها نظیر میزان تشعشع و درجه حرارت و رطوبت و همین طور آستانه تحمل آنها در مقابل كمبود و یا زیادی عوامل محیطی ضروری می باشد.
بسیاری از گیاهان و جانوران بومی كشور ما عموماً برای رشد نیاز به نهاده زیادی ندارند. پس رویكرد آینده مركز ذخایر ژنتیكی و زیستی، تحقیقات كاربردی و استفاده از نتایج آنها برای برطرف نمودن مشكلات صنایع غذایی و دارویی و دامی كشور است.

1398/01/16
15:56:48
5.0 / 5
4279
تگهای خبر: استاندارد , تحقیقات , توسعه , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
انجمن پارسیان Parsian Forum