عوارض افت فشار خون و راه های جلوگیری از آن

عوارض افت فشار خون و راه های جلوگیری از آن

انجمن پارسیان: متخصص قلب و عروق دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به عوارض افت فشار خون، اظهار داشت: در موارد خفیف شاید فقط علایم ضعف و بیحالی در این افراد مشاهده شود، اما اگر افت فشار خیلی شدید باشد امكان دارد عوارضی مانند لطمه های كلیوی، كبدی و حتی لطمه های مغزی و قلبی رخ دهد.


به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، دكتر مهدی شیبانی با اشاره به اینكه فشار خون سیستولیك كمتر از ۹۰ میلی متر جیوه، یا فشار خون دیاستولیك كمتر از ۶۰ میلیمتر جیوه فشار خون پایین تلقی می شود، اظهار نمود: اما فشار خون بسیاری از افراد پایین است و هیچ مشكل و علامت مشخصی ندارند و این افراد به مداخله نیازی ندارند.
این متخصص اضافه كرد: معمولا فشار خون پایین را زمانی فشار خون پایین در نظر می گیرند كه برای فرد علامتی مانند سرگیجه و سیاهی رفتن چشم به وجود آورده باشد.
شیبانی، افت ناگهانی فشارخون را مسئله ای حائز اهمیت عنوان نمود و اظهار داشت: برای مثال فردی كه فشارش ۱۳ بوده و به صورت ناگهانی به ۱۰ افت كرده، امكان دارد علایم فشارخون پایین را احساس كند، در صورتیكه فشارش به آستانه ۹ نرسیده است.
وی درباره علایم فشارخون پایین توضیح داد: علایم افت فشارخون درجات مختلفی دارد كه از خفیف ترین آنها می توان به سیاهی رفتن چشم ها، احساس ضعف و بیحالی، احساس سبكی سر و سرگیجه بویژه در هنگام بلند شدن اشاره نمود.
شیبانی افزود: زمانی كه فشار خون شدیدا افت كند امكان دارد بیمار گرفتار حالت شوك شود و در بیمار علایم شدیدتری همچون كاهش خونرسانی به ارگان های حیاتی، افت هوشیاری، تنفس های سطحی، كاهش حجم ادرار و كاهش خونرسانی مشاهده شود.
این متخصص درباره اینكه چه كسانی در معرض افت فشار دائمی قرار دارند، توضیح داد: افرادی كه داروهای كنترل فشارخون مصرف می كنند، به خاطر عوارض دارویی امكان دارد افت فشار خون داشته باشند. همین طور برخی از داروهای اعصاب و پاركینسون امكان دارد موجب افت فشار خون شوند.
وی افراد افراد مسن را مستعد افت فشار خون عنوان نمود و اظهار داشت: همین طور افراد مبتلا به دیابت پیشرفته كه مكانسیم های جبرانی حفظ فشارخون شان مختل شده امكان دارد در خطر افت فشار خون كه معمولا در هنگام بلند شدن از جا رخ می دهد، قرار داشته باشند.
این متخصص با اشاره به اینكه شرایطی كه موجب كم شدن آب پیكر شخص می شود، بیمار را در معرض افت فشار خون قرار می دهد، اضافه كرد: بیماری هایی مانند نارسایی آدرنال و مشكلات تیرویید و برخی دیگر از بیماری های غدد درون ریز، عفونت ها و گاها واكنش های آلرژیك فرد را مستعد افت فشار خون می كند.
شیبانی درباره عوارض فشار خون پایین توضیح داد: كسی كه علامت افت فشار ندارد معمولا مشكلی پیدا نمی كند، اما مطالعات نشان داده است كنترل بسیار شدید فشار خون بطوریكه فشار سیستولیك دایما زیر ۱۲۰ میلیمتر جیوه یا فشار دیاستولیك زیر ۷۰ میلیمتر جیوه باشد، مناسب نمی باشد و با بهبود نتایج همراه نبوده است.
وی با اشاره به اینكه دسته دیگری از بیماران به دلایلی مرتب حملات افت فشار پیدا می كنند، اظهار داشت: در موارد خفیف شاید فقط علایم ضعف و بی حالی در این افراد مشاهده شود، اما اگر افت فشار خیلی شدید باشد امكان دارد عوارضی مانند لطمه های كلیوی، كبدی و حتی لطمه های مغزی و قلبی رخ دهد.
این متخصص درباره اقدامات اورژانسی برای فردی كه به صورت ناگهانی گرفتار افت فشار شده است، توضیح داد: كاری كه می توان بیرون از بیمارستان برای فرد انجام داد، این است كه بیمار روی زمین دراز بكشد و پاهایش را بالا نگه دارند و اگر هوشیاری خوبی دارد مایعات استفاده نماید.
شیبانی افزود: اگر در منزل توانستند فشار خون بیمار را بسنجند و از افت فشار مطمئن شوند، باید مایعات همراه با تركیبات نمك به بیمار بدهند تا به صورت موقت فشار بیمار بالا بیاید.
وی بلند نشدن از جا، دراز كشیدن و بالا گرفتن پاها را اقدامات مناسب برای زمانی كه بیمار بیرون از بیمارستان گرفتار افت فشار شده، عنوان نمود و اظهار داشت: در موارد شدیدتر بویژه در افت فشار در زمینه بیماری های زمینه ای نیاز به بستری و درمان در بیمارستان وجود دارد.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، این متخصص با اشاره به اینكه گاهی اوقات علت افت فشار كاهش حجم مایعات است، اظهار داشت: این مسئله امكان دارد به خاطر گرمازدگی، خونریزی و مواردی از این قبیل رخ دهد كه معمولا با سرم تراپی و در موارد خونریزی با تزریق خون می توان فشار خون بیمار را بالا آورد.
شیبانی با اشاره به اینكه در مواردی كه علت افت فشار خون، بیماری های زمینه ای است، درمان علت زمینه ای جهت كنترل افت فشار ضروری می باشد، اظهار داشت: بعنوان مثال اگر علت فشار خون نارسایی آدرنال باشد، با درمان این نارسایی می توان افت فشار خون را درمان كرد.
این متخصص افزود: اگر بیماری نارسایی شدید قلبی دارد و قلبش خوب پمپاژ نمی كند، استفاده از داروهایی كه قدرت انقباضی قلب را بیشتر می كند برای جبران افت فشار خون انجام می شود.
وی ادامه داد: اگر بیمار گرفتار عفونت شده است، درمان این عفونت در كنار استفاده از داروهایی كه موجب انقباض عروق می شوند، برای بالا آوردن فشار خون استفاده می شود.
این متخصص با تاكید بر اهمیت سبك زندگی در كنترل فشار خون سفارش كرد: افرادی كه فشار خون نرمال دارند و می خواهند آنرا حفظ كنند، باید از افزایش وزن جلوگیری نمایند و اگر گرفتار چاقی هستند وزن خودرا كاهش دهند. همین طور اگر فرد سیگار یا الكل مصرف می كند باید برای جلوگیری از افزایش فشار خون آنها را ترك كند.
وی با تاكید بر لزوم فعالیت های ورزشی برای كنترل فشارخون اظهار داشت: همین طور افراد باید مصرف نمك را در رژیم غذایی خود مدیریت كنند و مصرف غذاهای خوش نمك و فست فودها را كاهش دهند.
این متخصص با تاكید بر اینكه در درمان فشار خون یكی از مهم ترین نكات پیگیری و بازگشت منظم به پزشك است، به بیماران مبتلا به فشار خون بالا، مصرف داروهای كنترل فشارخون را با نظارت منظم پزشك سفارش كرد.
شیبانی درباره افرادی كه بطور مكرر گرفتار افت فشار می شوند، اظهار داشت: ورزش های هوازی به بهبود مكانیسم های جبرانی بالا آوردن فشار خون كمك می نماید. همین طور سفارش می شود این افراد از كم آب شدن بدن خود به خصوص در فصل گرما كه احتمال كم آبی و دهیدراتاسیون بیشتر است با مصرف منظم مایعات در طول روز جلوگیری نمایند.




منبع:

1398/03/08
10:26:52
5.0 / 5
4363
تگهای خبر: تخصص , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
انجمن پارسیان Parsian Forum