در گزارش انجمن پارسیان اعلام شد

تحویل سال از دریچه علم نجوم

تحویل سال از دریچه علم نجوم

به گزارش انجمن پارسیان عضو كمیته علمی ستاد استهلال استان تهران با اشاره به پیدایش تقویم شمسی درباب وضعیت تحویل سال اظهار داشت: به هنگام تحویل سال، خورشید وارد آسمان نیمكره شمالی می شود كه نشان از پیدایش فصل بهار است.



علی ابراهیمی سراجی كارشناس نجوم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تحویل سال یك اتفاق نجومی است كه ما آنرا در نیمكره شمالی جشن می گیریم.
وی با اشاره به وضعیت خورشید و زمین در لحظه تحویل سال اظهار داشت: به هنگام تحویل سال، خورشید وارد آسمان نیمكره شمالی می شود كه نشان از پیدایش فصل بهار است؛ اعتدال بهاری یكی از دو اعتدالین زمین است كه در هر سال رخ می دهد.
ابراهیمی سراجی اضافه كرد: اعتدال بهاری از برخورد دو محور استوای آسمان (امتداد استوای زمین در آسمان) و محور دایره البروج (مدار حركت انتقالی زمین) به دور خورشید ایجاد می شود.
وی با اشاره به اینكه نقطه اعتدال بهاری با نرم افزارهای خاص و دقیق محاسبه می شود، اضافه كرد: زمانی كه مركز خورشید دقیقاً روی تقاطع دو محور استوای آسمان و دایره البروج قرار می گیرد آن لحظه، تحویل سال است كه سال جاری در ساعت ۷: ۱۹: ۳۷ رخ می دهد.
سراجی با اشاره به اینكه منجمان از واژه ای به نام طول دایره البروجی برای محاسبه تحویل سال استفاده می نمایند و این مقدار در زمان تحویل سال صفر است، بیان نمود: زمین مانند دونده ای است كه همواره در حركت بوده كه به گرد خورشید می چرخد و نقطه آغاز و آخر آن نقطه اعتدال بهاری است.
شمای اعتدالین و انقلابین

كارشناس نجوم تصریح كرد: طبق مطالعه، ۴ هزار و ۲۰ ساله تقویم هجری شمسی (از ۱۰۱۹- تا ۳۰۰۰ هجری شمسی)، طول سال شمسی حقیقی دستخوش تغییر است و از ۳۶۵ شبانه روز و ۵ ساعت و ۳۲ دقیقه تا ۳۶۵ شبانه روز و ۶ ساعت و ۴ دقیقه متغیر است؛ نیروهای گرانش ماه و مشتری از عواملی هستند كه در این تغییرات چند ساعته در هر سال، تأثیر دارند.
دبیر كمیته علمی ستاد استهلال استان تهران با اشاره به اینكه ما سال شمسی حقیقی را در لحظه دو عبور متوالی خورشید از نقطه اعتدال بهاری حساب می نماییم، بیان نمود: به جهت اینكه بدانیم اول فروردین و نوروز چه زمانی آغاز می شود از قاعده ای به نام نوروز تحویلی استفاده می كنیم؛ در این قاعده اگر لحظه تحویل سال از ساعت صفر تا لحظه ظهر حقیقی (اذان ظهر) باشد آن روز یك فروردین یا نوروز است و اگر لحظه تحویل سال مقارن با لحظه ظهر حقیقی و یا درخلال آن تا ساعت ۲۴ باشد فردای آن روز ۱ فروردین می شود.
قاعده كبیسه از كجاست
كارشناس نجوم با اشاره به اینكه هر ۴ یا ۵ سال یكبار، سال كبیسه لحاظ می شود تا خطایی شامل تقویم نشود، اضافه كرد: سال جاری (سال ۱۳۹۹) كبیسه است و لحظه تحویل سال از ساعت صفر تا ۱۲: ۰۷ دقیقه یعنی در ساعت ۷: ۱۹: ۳۷ است و روز تحویل سال همان اول سال به حساب می آید.
وی تصریح كرد: تحویل سال و لحظه ظهر حقیقی برای نصف النهار رسمی ایران در ۵۲.۵ درجه از گرینویچ كه تقریباً نود و هفت كیلومتری شرق تهران است برای قاعده نوروز تحویلی در نظر گرفته می شود.
وی خاطرنشان كرد: قاعده نوروز تحویلی كمك می نماید تا هم فاصله تحویل سال تا ساعت صفر ۱ فروردین بیشتر از ۱۲ ساعت نشود و ضمناً با عبور تحویل سال از لحظه ظهر حقیقی سال كبیسه تعیین شود. ازاین رو تحویل سالی كه در سال ۱۴۰۰ خواهیم داشت از لحظه ظهر حقیقی عبور خواهد نمود و در نتیجه سال جاری سال كبیسه یا ۳۰ روزه است.
وقوع كبیسه های ۵ ساله در سه دوره
وی با اشاره به اینكه تقویم هجری شمسی تنها تقویم بدون خطا نسبت به سایر تقویم ها است، بیان نمود: قاعده نوروز تحویلی طوری است كه سبب می شود كبیسه ها درست اعمال شود و این تقویم هیچ گونه خطایی نداشته باشد.
وی با اشاره به اینكه كبیسه های هجری شمسی ۴ و ۵ ساله هستند، بیان نمود: معمولاً سالهای كبیسه هر ۴ سال یكبار است ولی كبیسه های ۵ ساله هم داریم كه هر ۲۹، ۳۳ و ۳۷ سال در تقویم ظاهر می شود كه علت آن كمتر بودن كسر سال شمسی حقیقی از ۶ ساعت در خلال سال های مختلف است و به ندرست سال شمسی حقیقی به ۶ ساعت و بالاتر از آن می رسد.

ابراهیمی سراجی تصریح كرد: خارج از این دوره ها، كبیسه ها در دوره های بلندمدت تر از هیچ نظم تكرار شونده ای پیروی نمی كنند.
وی با اشاره به اینكه آخرین كبیسه ۵ ساله مربوط به سال ۱۳۷۵ هجری شمسی بود تصریح كرد: كبیسه ۵ ساله بعدی به دلیل تكرارپذیری بیشتر از ۸۰ درصد كبیسه های ۳۳ ساله در سال ۱۴۰۸ هجری شمسی ظاهر می شود.
وی با تاكید بر اینكه تقویم هجری شمسی بر مبنای مقدار متوسط سال شمسی به صورت قراردادی محاسبه نمی گردد، بیان نمود: اگر بر مبنای قرارداد تقویم را تنظیم نماییم تقویم گرفتار خطا در كبیسه گیری و به هم خوردن زمان اعتدالین و انقلابین می شود و دقت آن گرفتار مشكل خواهد شد.
وی با اشاره به اینكه سال ۹۹ آخرین نوروز قرن چهاردهم محسوب نمی گردد، اظهار داشت: برعكس دیدگاه عمومی، با ورود به سال ۱۴۰۰ قرن چهاردهم هجری شمسی آخر نمی یابد. چون سال صفر از دید تاریخی وجود ندارد و آخرین نوروز قرن چهاردهم در سال ۱۴۰۰ خواهد بود.


منبع:

1399/01/06
21:27:59
5.0 / 5
4199
تگهای خبر: علم , مطالعه , هارد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
انجمن پارسیان Parsian Forum