سخنگوی وزارت بهداشت اعلام كرد
احتمال تولید واكسن كرونا تا یك سال آینده
به گزارش انجمن پارسیان سخنگوی وزارت بهداشت ضمن تشریح آخرین نتایج روش های درمانی مورد مطالعه برای درمان بیماران كرونا، در عین حال از احتمال تولید واكسن كرونا بین ۹ ماه تا یك سال آینده اطلاع داد.
به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، دكتر كیانوش جهانپور در ارتباط ویدیو كنفرانسی با خبرنگاران، با اشاره به برگزاری هفته سلامت از یكم تا هفتم اردیبهشت ماه، اظهار داشت: شعار هفته سلامت كه از اول تا هفتم اردیبهشت ماه برگزار می شود، با هشتگ "كرونا را شكست می دهیم" بوده و شعار اصلی آن «حمایت همگانی از مدافعان سلامت» است كه بر مبنای شعار سازمان بهداشت جهانی انتخاب شده است. شعار جهانی هم "حمایت از پرستاران و ماماها"ست و چون بهورزان و نیروهای بهداشتی هم در ایران اقدامات پرستاران و ماماها را انجام می دهند، این شعار را بومی سازی و انتخاب كردیم. محوریت برنامه های هفته سلامت، مقابله با كرونا بر طبق بسیج ملی مقابله با كروناست.
آخرین وضعیت روش های درمانی كروناجهانپور درباره آخرین وضعیت روش های درمانی كرونا، اظهار داشت: برنامه های مطالعات بالینی داروی فاویپراویر در دست اجراست و با عنایت به این كه در ژاپن و چین برای این دارو با عنایت به عوارض آن، اثربخشی خاصی برای درمان كووید ۱۹ گزارش نشده است، این دارو وارد فاز مطالعات بالینی شد و هر نوع تجویز مستلزم نتایج مطالعات بالینی است. درمان هایی مانند همویرفیوژن هم در فاز مطالعاتی بوده و اثربخشی قطعی نشان نداده اند. داروی هیدروكسی كلروكین هم بعنوان دارویی با اثربخشی نسبی در پروتكل درمانی ما قرار دارد. استفاده از اكتمرا و آمپول رمدسویر (Remdesivir) هم فاز مطالعات بالینی را طی می كند.
وی اضافه كرد: سلول درمانی برای بهبود عوارض ریوی هم روشی بود كه در بعضی بیماران اثربخشی آن دیده شده بود و دارد فاز مطالعاتی را طی می كند. باید توجه كرد كه تابحال هیچ كدام از این روش ها را نمی توانیم درمان اثربخش و حتی اثربخش نسبی محسوب نماییم، هر روشی برای درمان كرونا كه در دنیا در حال مطالعه بوده، همزمان در ایران هم در حال مطالعه است و ده ها طرح مطالعاتی طب مدرن و مكمل در ایران در دست مطالعه قرار دارد.
احتمال تولید واكسن كرونا تا یك سال آیندهوی اضافه كرد: همینطور امیدها این است ظرف ۹ ماه تا یك سال و نیم آینده واكسن كرونا تولید شود كه البته احتمالی است. در حوزه تشخیص هم از تست های PCR بعنوان تست اختصاصی، سی تی اسكن بعنوان تست با حساسیت تشخیص بالا استفاده می شود. تست های سرولوژیك كه همزمان با كشوری چون امریكا در ایران به تولید رسیده، برای تشخیص كرونا با روش الایزا در حال مطالعه است و قابلیت تولید آن وجود دارد. هنوز پروتكل های مورد استفاده تست های سرولوژیك با عنایت به نوع آنتی بادی ها ضد كرونا تدوین نشده است و با تولید انبوه تست های الایزا خیلی از آزمایشگاه ها می توانند از این تكنولوژی استفاده كنند؛ چونكه فناوری تولید آن در كشور وجود دارد و به محض تایید آن می توانیم حتی بیشتر از تست PCR آنرا تولید كرده و آزمایشگاه های بیشتری را برای آن قرار دهیم.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره برخی اظهارات در خصوص ایمنی گله ای و یا قرنطینه كامل، اظهار داشت: ما بیشتر از ۶۰۰ هزار نفر در كشور زیر مجموعه وزارت بهداشت داریم كه برخی از آنها پزشك، پرستار و كارشناس بهداشت و به شكلی صاحب نظر هستند. بعلاوه تعداد زیادی هیئت علمی داریم و قاعدتا امكان دارد ۶۰۰ هزار نظر هم داشته باشیم. قاعدتا این نظرها، نظر وزارت بهداشت تلقی خواهد شد.
ایمنی گله ای نداریمجهانپور افزود: در عین حال باید توجه كرد كه واحد شمارش انسان گله نیست و در مقابله با كرونا چیزی به نام ایمنی گله ای نداریم و اگر بخواهیم نامی بر آن بگذاریم، ایمنی گروهی است. تلاش ما این نیست كه ما به سمت ایمنی گروهی برویم؛ چون كه ایمنی گروهی یك رویداد است كه ما با آن روبرو می شویم و در جایی جبرا اتفاق می افتد، اما نمی توان گفت استراتژی نظام سلامت این است كه ایمنی گروهی ایجاد شود؛ ایمنی گروهی هم اگر جایی اتفاق بیفتد به خاطر این است كه به شكلی یك بیماری امكان دارد بر همه ابزارهای بشر غلبه كند و شما چاره برای مقابله با آن نداشته باشید. ازاین رو مواجهه با این مورد جبری است و اختیاری نیست و چنین انتخابی هم در وزارت بهداشت وجود ندارد.
چند درصد جمعیت كشور به كرونا مبتلا می شوند؟ سخنگوی وزارت بهداشت اضافه كرد: شاید پنج تا ۱۰ درصد جمعیت كشور یا در بدبینانه ترین حالت ۱۵ درصد جمعیت یك كشور مبتلا شوند. بر همین مبنا همه تلاش هایی كه برای درمان و ایزولاسیون مبتلایان، قرنطینه افراد مشكوك یا مجاور با فرد مبتلا و اقدامات دیگری كه تحت فاصله گذاری اجتماعی انجام می شود، آموزش ها و اعمال محدودیت ها، پروتكل هایی كه تصویب، ابلاغ و اجرایی می شود، همه برای این است كه ما به سمت ابتلای بخش زیادی از جامعه نرویم و زمان و فرصت بخریم و بار ترافیك و ازدحام ناگهانی به سیستم درمانی كشور تحمیل نكنیم تا بتوانیم از این مرحله عبور نماییم. در عین حال از این ستون تا آن ستون در هر اپیدمی بیماری نوپدید فرج است و ان شاالله گشایشی خواهد شد كه در ماه ها و هفته های آتی راحت تر با این بیماری برخورد نماییم.
احتمال همزمانی كرونا با آنفلوآنزا در پاییز؛ آری یا خیر؟ وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال ماندگاری كرونا تا پاییز و همزمانی كرونا با اپیدمی آنفلوآنزا، اظهار نمود: امیدواریم در هفته های آتی راحت تر بتوانیم با این بیماری برخورد نماییم. حتی امروز هم در موقعیت هفته اول اسفند قرار نداریم و و هیچ پرستار و پزشك ما در هراس و نگرانی هفته اول اسفند نیست. امیدوارم طی دو ماه آینده هم چنین حسی را نسبت به امروز داشته باشیم و وضعیت بهتر شود. امیدواریم در هفته های آتی به مهار و كنترل نسبی بیماری نزدیك شویم. البته نمی توان زمانی برای آن پیش بینی نمود و نمی توانیم بگوییم شر این ویروس برای همیشه از سر بشر كم خواهد شد یا خیر. چونكه این بیماری نوپدید است.
جهانپور همینطور اظهار داشت: حالا به نظر می رسد كه پیشبینی صاحب نظران این است كه برای ماه ها و سال های آتی احیانا باید یك زندگی مسالمت آمیزی با كرونا در نظر بگیریم و بنابر این نظرات قاعدتا فصل سرد كرونا میهمان ماست و در عین حال همیشه فصل سرد برای ما آغاز یك اپیدمی آنفلوآنزا هم هست. ازاین رو همانطور كه سال قبل با آنفلوانزای تیپ A مواجه بودیم، اگر كرونا هم تا پاییز از جامعه بشری رخت نبندد، باید هر دو ویروس را میزبانی نماییم و برای آن آمادگی داشته باشیم.
بیش از ۷۰۰ فوتی ناشی از مسمومیت با الكلسخنگوی وزارت بهداشت درباره آمار مسمومیت های الكلی اظهار داشت: آمار در ایام مختلف گزارش شده و قاعدتا همچنین روند افزایشی داشته است. گزاش اولیه ما در این حوزه ۲۷۷ فوتی بود، در دومین گزارش هم كه ۳۲۰ فوتی ناشی از مسمومیت با الكل داشته ایم و سپس این عدد به ۶۰۰ مورد رسید. بعد از آن سخنگوی قوه قضاییه و پزشكی قانونی هم آمار ۷۰۰ مورد را اعلام كردند، اما بنابرگزارش های واصله بیشتر از ۷۰۰ مورد فوتی ناشی از مسمومیت الكلی تا به امروز ثبت شده است و احتمال افزایش آن وجود دارد.
ثبات نسبی مبتلا شدن به كرونا در كشورجهانپور در پاسخ به سوالی درباره افزایش آمار مبتلا شدن در سه استان كشور، اظهار داشت: در سه استان به این علت كه تست سرپایی به طور گسترده انجام شده، آمار افزایشی بوده و این طبیعی است و انتظار داریم كه چنین اتفاقی بیفتد؛ چون كه هدف بیماریابی فعال است. در بسیج ملی مقابله با كرونا فاز اول بیماریابی فعال را اجرا كردیم و با شناسایی بیماران از راه سامانه غربالگری نیز، بیماران بسیاری راشناسایی كردیم. فاز دوم بیماریابی فعال افزایش تعداد تست PCR است كه روزانه انجام می شود و قاعدتا علاوه بر افرادی كه به بیمارستان ها رجوع می كنند یا بستری می شوند، از افراد مشكوك كه به صورت سرپایی رجوع می كنند هم تست می گیریم.
وی تصریح كرد: افزایش آمار مبتلا شدن در سه استان، به علت افزایش انجام تست را نمی توان بعنوان روند كلی بیماری محسوب كرد. چونكه تست ها افزوده شده و بیماریابی فعال تر شده است و در نتیجه موارد گزارش شده بیشتر خواهد شد. به صورت كلی می توانیم اعلام نماییم كه در چهار یا پنج استان در ایام اخیر روند افزایشی داشتیم و در این استان ها هم به شكلی به ثبات نسبی رسیده ایم، برای مثال در استان های فارس، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی كه روند افزایشی داشتیم، نسبت به قبل در این استان ها به ثبات نسبی رسیده ایم و دیگر روند صعودی ندارند.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: استان هایی مانند كرمانشاه و زنجان و یك استان دیگر كه بیماریابی فعال دارند، بیماران سرپایی بیشتری تست شدند و قاعدتا آمار افزوده می شود، اما این به معنای افزایش شیب مبتلا شدن و شیوع بیشتر نیست، بلكه این مساله نشان از افزایش شناسایی مبتلایان دارد. باید توجه كرد كه هر موردی كه شناسایی می شود ما گزارش آنرا به مردم عرضه می دهیم، اما به صورت كلی تعداد موارد مثبت كمتر شده است.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره عدم اعلام آمار پنج استان بر مبنای برخی اظهارات، اظهار داشت: یك ماه است كه وزارت بهداشت آمار استانی را اعلام نمی نماییم. آنچه كه در اینباره در خارج از كشور منتشر می شود اطلاعات نادرست و بر پایه تحلیل اطلاعاتی شایعات است و آنچه كه در داخل كشور در اینباره منتشر می شود هم باز هم برمبنای اطلاعات غیررسمی و پراكنده از مصاحبه های استانی است. در عین حال برخی اعداد و ارقامی هم كه اعلام می شود از آمارهایی كه ما داریم، پایین تر است. در عین حال چند هفته است كه آمار تفكیكی استانی را منتشر نمی نماییم كه اتفاق مثبتی هم بود. آمارهایی كه در این حوزه منتشر می شود معتبر نیست و بر اساس اطلاعات پراكنده است. البته باید توجه كرد كه امكان دارد به صورت مقطعی آمار استان ها را برای جمع بندی اعلام نماییم، اما این اتفاق به صورت روزانه نخواهد بود.
آخرین وضعیت پلاسمادرمانی بیماران كروناوی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت مطالعات بر روی پلاسما درمانی، اظهار داشت: اگر نگوییم قدمت پلاسما درمانی به اندازه علم ایمنی شناسی است، كمتر هم نیست. این روش در كلیت مبحث خیلی كار عجیب و ابداع خاصی نیست. قبلا در مورد برخی بیماری ها بخصوص بیماری های عفونی كه واكسن، سرم و درمان خاصی نداشتند هم مورد استفاده قرار گرفته بود. به هر حال پایه تئوریك این روش مشخص است و برای هر بیماری واگیری یا هر میكروارگانیسم بدن انسان آنتی بادی برای مقابله با آن بیماری می سازد و همیشه این ظرفیت وجود دارد كه بتوانیم از این آنتی بادی ها برای مقابله با ویروس و میكروب در بیماران استفاده نماییم.
جهانپور افزود: در این روش از پلاسمای افراد بهبود یافته استفاده می شود تا به بدن شخص مبتلا تزریق شود تا به سیستم ایمنی آن فرد كمك نماید و به مبتلایان برای مقابله با بیماری كمك گردد. باید توجه كرد كه پلاسما درمانی به صورت نسبی در خیلی از بیماری های نوپدید موثر بوده و بخصوص به صورت فوریتی در ماه های اولیه ای كه بیماری و آنتی بادی بیماری معلوم نیست و امكان دارد موثر بوده باشد.
جهانپور اظهار داشت: این روش در شهرها و دانشگاه های علوم پزشكی مختلف و سازمان انتقال خون شروع شده و گاها گزارش های اولیه مثبتی هم وجود دارد. با این وجود میزان اثربخشی دقیق آن به انتشار گزارش های بالینی بستگی دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره پیك رفت و آمدی مردم در ساعات كاری، اظهار داشت: ساعت هفت تا ۱۴ بیشتر برای ادارات دولتی است. در بخش خصوصی ساعت ها مقداری متفاوت می باشد و به شكلی این تفكیك وجود دارد. هم اكنون سه گروه مختلف داریم؛ یكی ساعت رجوع كاركنان بخش دولتی، ساعت رجوع كاركنان بخش خصوصی و دیگری صنوف است كه ساعت كاری شان متفاوت می باشد. ازاین رو سه نوع تقسیم بندی در این حوزه می باشد، اما باز هم نیازمند اطلاعاتی هستیم. البته بر پایه اطلاعات دقیق از وضعیت ترافیك و رفت و آمد شهری پیشنهاداتی به ستاد واصل شد كه اگر این پیشنهادات با مطالعاتی كه در حوزه رفت و آمد شهری انجام شده، مطابق باشد، تغییر و اصلاح انجام می شود. در غیر این صورت همین وضعیت كه سه زمان مختلف برای رفتن به ادارات در بخش های مختلف وجود دارد، حفظ می شود.
بررسی وضعیت سیستم تهویه متروجهانپور در پاسخ به سوالی درباره وضعیت تهویه مترو، اظهار داشت: در زمینه سیستم تهویه مترو بررسی هایی از جانب مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت در حال انجام می باشد. در یافته های كشورهای دیگر هم چیزی در خصوص تایید این كه انتقال ویروس از راه هوا و سیستم تهویه مترو وجود داشته باشد، گزارش نشده است. در عین حال مركز سلامت محیط و كار ما به صورت مستقل و با همكاری برخی دانشگاه ها در حال بررسی و مطالعه این مورد هستند و اگر محرز شود كه احتمال انتقال و شیوع بیماری از راه مسیر هوایی و تهویه مترو وجود دارد، چاره ها و پروتكل هایی برای آن عرضه می شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره نیاز ایران به كمك های بین المللی در مقابله با كرونا، اظهار داشت: به هر حال هیچ كشوری در شرایط بحران، برای مقابله با طغیان یك بیماری نوپدید نمی تواند بگوید كه ما نیازمند كمك نیستیم. هر كمكی كه بیاید می تواند به ارتقاء كمی و كیفی مقابله با بیماری نوپدید بپردازد و هر كشوری از این كمك ها استقبال می كند. در عین حال از همه كمك های قبلی فارغ از بهای آن استقبال و تقدیر كردیم. باآنكه اگر این نیازها منطبق بر نیازهای ضروری ما باشد كه بارها و بارها وزارت خارجه اعلام نموده، بهتر خواهد بود، اما قاعدتا دندان اسب پیكشی را نخواهیم شمرد.
ادامه دارد
منبع: انجمن پارسیان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب