ضرورت تجدیدنظر در برنامه سطح بندی خدمات درمان تأمین اجتماعی

ضرورت تجدیدنظر در برنامه سطح بندی خدمات درمان تأمین اجتماعی

نماینده سابق مجلس و صاحب نظر در حوزه سطح بندی خدمات درمانی مروری بر پیشینه شكل گیری سطح بندی خدمات درمانی داشت و اظهار داشت: برنامه سطح بندی خدمات هم اكنون نیازمند تجدیدنظر است اما باید به آن عمل شود.


به گزارش انجمن پارسیان به نقل از ایسنا، دکتر حسن امین لو در وبینار « سطح بندی عرضه خدمات درمانی در سازمان تأمین اجتماعی» که بامداد امروز به همت موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی برگزار گردید مروری بر پیشینه شکل گیری سطح بندی خدمات درمانی داشت و اظهار داشت: نخستین برنامه توسعه پنج ساله کشور در مجلس سوم و در سال ۱۳۶۸ تصویب گردید. بنده در آن زمان عضو کمیسیون بهداشت و درمان بودم. برنامه های اول و دوم توسعه از ساختاری جزئی نگر تبعیت می کردند و تمام جزئیات یک برنامه، در قانون برنامه توسعه درج می شد.
وی ادامه داد: موضوعی که در برنامه اول توسعه در اینباره ذکر شد این بود که در حوزه خدمات درمان بستری باید شاخص تخت به ازای هر هزار نفر به ۱.۶ تخت بیمارستانی برسد. بلافاصله پس از تصویب برنامه اول قانون بودجه سال ۶۸ مورد بررسی قرار گرفت و این شاخص ملاک عمل تصمیم گیری در قانون بودجه سال ۶۸ قرار گرفت و در سال ۶۹ هم بر همین مبنا تعیین شد.
امین لو با اشاره به اینکه گرچه دولت و سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت در لایحه هدف دیگری داشتند اما نمایندگان مجلس با همین مستند قانونی در لایحه تقدیمی دولت دخالت کردند و این اعتبار که باید به ازای هر هزار نفر، ۱.۶ تخت بیمارستانی وجود داشته باشد به مجلس پیشنهاد دادند که بررسی گردید و ۳۰۰۰ تخت در سال ۶۸ و ۵۰۰۰ تخت بیمارستانی در قانون بودجه سال ۶۹ در چارچوب ۹۶ بیمارستان به تصویب رسید.
مدیر اسبق بهداشت و درمان سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: هرنماینده ای وقتی می خواست استدلال کند شهرستان خویش را درنظر می گرفت و برحسب جمعیت تعداد تخت های بیمارستانی مورد نیاز را محاسبه و بر ساخت بیمارستان و رفع کمبودها تاکید می کرد.
وی با اشاره به اینکه در برنامه دوم توسعه برخی از این بیمارستان ها به بهره برداری رسیدند اظهار نمود: یک اشکال کار این بود ۱.۶ تخت برای هر ۱۰۰۰ نفر، برای همه تخصص ها بود در حالیکه در شهرستانی که ۱۰۰ هزار جمعیت داشت برای برخی تخصص ها میزان بیمار دهی به اندازه ای نبود که بتوان بخشی را برای آن در بیمارستان ایجاد کرد. این مورد سبب شد فضاهای اضافی در بعضی بیمارستان ها را شاهد باشیم.
نماینده سابق مجلس و صاحب نظر در حوزه سطح بندی خدمات درمانی اضافه کرد: در نهایت به این نتیجه رسیدیم که باید یک سطح بندی انجام بشود. اهداف سطح بندی این بود که همگان به خدمات درمانی در جای مناسب خود دسترسی داشته باشند و دوم انکه فضای بوجود آمده اضافه بر میزان مورد استفاده نباشد و اتلاف منابعی صورت نگیرد.
وی ضمن اشاره به اینکه در بعضی شهرستان ها که جمعیت کمتری داشتند خدمات درمان بستری در چهار تخصص جراحی عمومی، داخلی، اطفال و زنان و زایمان مورد نظر قرار گرفت اظهار داشت: اما این امر به معنای بی نیازی از تخصص های دیگر درمان نبود و این امکان وجود داشت که برای چندشهرستان مجاور یک بیمارستان با بخش های تخصصی دایر کرد. نظریه اصلی سطح بندی خدمات درمانی همین مواردی بود که مطرح کردم.
امین لو افزود: در هر شهرستان به تناسب نیاز و بیماردهی، تخت بیمارستانی مورد نیاز برای هر شهرستان مشخص شد. بدین سان کل کشور از نظر سطح بندی به چهار طبقه تقسیم شد. سطح اول به کل شهرستان ها با چهارتخصص اولیه مربوط می شد. سطح دوم به تخصص هایی چون چشم و ارتوپدی برمی گشت که برای هر چند شهرستان یک بخش تخصصی در یک بیمارستان دایر می شد. سطح سوم شامل کلیه تخصص ها در تمام مراکز استان ها بود.
وی ادامه داد: سطح چهارم شامل برخی تخصص ها برای هر چند مرکز استان بود و شاید ۱۰ تا ۱۲ بیمارستان مشمول سطح چهارم می شدند.
نماینده سابق مجلس و صاحب نظر در حوزه سطح بندی خدمات درمانی با اشاره به اینکه این برنامه به تصویب دولت رسید، در چارچوب کتابچه ای منتشر و در اختیار دانشگاه های علوم پزشکی قرار گرفت اظهار داشت: این میثاق نامه در ماده ۱۹۳ برنامه سوم توسعه هم قید شد. قرار بود برنامه سطح بندی هر پنج سال یکبار مورد بازبینی قرار بگیرد که اصلاحیه سومش در سال ۹۷ انجام شد.
وی تصریح کرد: در بعضی موارد به دلیل فشارها و مصلحت های سیاسی این نرخ شکسته شد. اگر پای همان میثاق می ماندیم بطور قطع کار بهتر از اینها انجام می شد. این برنامه هم اکنون نیازمند تجدیدنظر است اما باید به آن عمل شود. یکی از موارد مطرح در برنامه سطح بندی خدمات در برنامه سوم توسعه این بود که باید معادل تعداد مشخصی تخت بیمارستانی، ۱۰ درصد تخت مراقبت ویژه ایجاد می شد. اگر این کار صورت گرفته بود امروز ۱۵ هزار تخت ویژه داشتیم و در شرایط کرونایی با محدودیت های کمتری مواجه می شدیم.
امین لو اضافه کرد: پرهیز از جزیره ای عمل کردن ضروریست و تمام امکانات در بیمارستان های وزارت بهداشت، تأمین اجتماعی و... در یک کاسه قرار بگیرد تا مردم در بهترین شرایط و موقعیت ها خدمات درمانی مورد نیاز را دریافت نمایند.



1399/08/28
13:38:55
5.0 / 5
1037
تگهای خبر: تخصص , توسعه , خدمات , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
انجمن پارسیان Parsian Forum