آمار كشف قاچاق چوب نگران كننده است؟
طرح تنفس جنگل های شمال کشور از سال ۹۶ در حال اجراست و هیچ بهره برداری اجازه قطع درختان جنگلی را ندارد اما با عنایت به افزایش میزان قاچاق چوب در کشور برخی اجرای این طرح را عامل افزایش قاچاق می دانند. دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور می گوید: به نظر می آید برخی با بزرگ نمایی این مسئله تلاش می کنند اجرای این طرح و خروج پیمانکاران از جنگل های شمال را علت افزایش قاچاق معرفی کنند اما این دیدگاه ها قابل پذیرش نمی باشد.
هادی کیادلیری در گفت و گو با ایسنا ضمن بیان این که برپایه آمار اعلام شده از جانب یگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در سال ۹۹ کشفیات قاچاق چوب نسبت به سال ۹۸ به میزان ۳۵ درصد افزایش پیدا کرده است، اظهار نمود: بنابر این آمار سال قبل در کشور ۶۵۰۰ مترمکعب قاچاق چوب کشف و ۶۳۵۰ متخلف قاچاق چوب دستگیر و برای آنها پرونده تشکیل شد این در حالیست که مشخص نشده که از این حجم چه میزان به جنگل های شمال کشور یا زاگرس و سایر مناطق مربوط است که اگر این میزان بین مناطق جنگلی تفکیک شود قطعا سهم چوب قاچاق از جنگل های شمال کشور کمتر از ۶۵۰۰ متر مکعب خواهد بود.
وی اضافه کرد: اگر ۶۵۰۰ متر مکعب حجم چوب قاچاق کشف شده را بر ۶۳۵۰ قاچاقچی دستگیر شده تقسیم شود، سهم هر قاچاقچی حدود یک متر مکعب خواهد بود و این نشان داده است که نوع درختان قطع شده هیزمی یا درختان با قطر کم بوده است.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور خاطرنشان کرد: میزان چوب قاچاقی که گفته می شود سال قبل کشف شده است در قیاس با ۵۰۰ هزار متر مکعب چوبی که به صورت قانونی قبل از اجرای طرح تنفس جنگل های شمال کشور یا دو میلیون متر مکعب که در سالهای دورتر از آن در شمال کشور قطع و بهره برداری می شد بسیار کمتر است ازاین رو اگر ۶۵۰۰ متر مکعب چوب قاچاق کشف شده در کل کشور به این شدت سنگین و آسیب زننده به نظر می آید و ادعا می شود که اجرای طرح تنفس جنگلها سبب این حجم از قاچاق چوب شده است، پس چگونه است که قبل از اجرای این طرح، بهره برداری قانونی ۵۰۰ هزار یا ۲ میلیون متر مکعب چوب از این جنگلها توسط دولت مشکل چندانی نداشت؟
کیادلیری با اشاره به اینکه در بعضی موارد یک سری افراد از مسئله قاچاق چوب سوء استفاده می نمایند، اظهار داشت: قاچاق چوب اقدامی غیر قابل قبول و رد شده است که نمی توان وجود آنرا نادیده گرفت اما ارتباط دادن مسئله قاچاق چوب به طرح تنفس جنگلها و این تصور که ممنوعیت بهره برداری دولت و هر شخص دیگر از جنگل های شمال کشور علت افزایش قاچاق چوب توسط مردم است، نادرست و غیر قابل قبول است.
به گفته وی اگر حجم قاچاق چوب هم افزوده شده باشد، سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری مسئول جلوگیری و مبارزه با آن است و علت افزایش قاچاق چوب را نه در اجرای طرح تنفس جنگل های شمال کشور بلکه باید در نحوه مدیریت نهادهای اجرایی جست وجو کرد.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور درباره اقداماتی که سازمان های متولی می توانند در جهت کاهش میزان قاچاق چوب در کشور انجام دهند، تصریح کرد: در درجه اول لازم است علل و انگیزه افراد از قاچاق شناسایی و بررسی شود تا سازمان های متولی و دولت بتوانند ضمن اتخاذ تمهیدات موثر، این انگیزه ها را کاهش دهند.
وی افزود: برآورد شده که نیاز چوبی کشور حدود ۱۳ میلیون متر مکعب است این در حالیست که قبل از اجرای طرح تنفس جنگل های شمال کشور یعنی با بهره برداری از تمام جنگل های کشور حدود ۶.۵ میلیون متر مکعب چوب در کشور تأمین می شد که تنها حدود ۵۰۰ هزار متر مکعب آن یعنی ۱۰ درصد از جنگل های کشور و ۹۰ درصد آن از درختان داخل باغ ها، زراعت و واردات چوب تأمین می شد. ازاین رو جنگل های شمال کشور قبل از طرح تنفس جنگلها هم عملا نمی توانست نیاز چوب کشور را برطرف کند.
به گفته کیادلیری، با عنایت به این که بهره برداری از جنگل های کشور بنابر اعلام سازمان های متولی قبل از طرح تنفس جنگل های شمال کشور تنها ۱۰ درصد از نیاز چوب را در ایران تأمین می کرد، این پرسش مطرح می شود که ممنوعیت این ۱۰ درصد چطور می تواند سبب افزایش قاچاق و ورشکستگی کارخانه ها شود؟ آیا آمار را قبل از اجرای طرح تنفس جنگل های شمال کشور نادرست اعلام نموده بودند؟ یا قبل از اجرای این طرح میزان بهره برداری از جنگل های شمال کشور بیشتر از میزان اعلام شده بود؟ لازم است در این حوزه شفاف سازی شود و سازمان هایی که نقش مدیریت و اجرایی دارند نظارت، مدیریت و کنترل دقیقی در این حوزه داشته باشند.
وی تصریح کرد: تا زمانی که نیاز چوبی کشور بالا اما مواد اولیه کم باشد احتمال قاچاق چوب وجود خواهد داشت و حتی اگر بهره برداری از جنگل های شمال کشور ممنوع نباشد امکان تأمین این نیاز از راه بهره برداری از این جنگلها وجود ندارد ازاین رو لازم است از کشورهایی مانند روسیه که ۷۰۰ میلیون هکتار جنگل دارد چوب وارد نماییم چونکه در ایران تنها دو میلیون هکتار جنگل داریم.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور یکی دیگر از مشکلاتی که در میزان قاچاق چوب جنگلها موثر بوده را نامتناسب بودن کارخانه های چوب راه اندازی شده در شمال با طبیعت کشور دانست و اظهار داشت: این کارخانه ها و کارگاه ها وابسته به تولیدات انبوهی بودند تا ورشکست نشوند و اساس راه اندازی و دریافت مجوز فعالیت آنها بر اساس استفاده از چوب وارداتی بود اما بعد از مدتی این کارخانه ها و کارگاه ها سود بیشتری در استفاده از درختان جنگل های شمال کشور دیدند که هزینه رایگانی برای آنان به همراه داشت و بیشتر این کارگاه ها به سمت قطع و قاچاق درختان جنگلها هجوم بردند.
وی افزود: لازم است مسؤلان هم مبحث واردات چوب را مد نظر قرار دهند و بر تعهدات کارخانه های چوب که برپایه آن مجوز فعالیت دریافت کرده اند، نظارت کنند و به کارخانه های بیشتر مجوز فعالیت داده نشود. یک راهکار دیگر هم زراعت چوب است که برای اجرایی شدن آن باید سازوکارها و تمهیداتی درنظر گرفته شود تا بخشی از نیاز کشور به جوب تامین گردد.
کیادلیری در انتها اظهار داشت: لازم است تأمین معیشت و کاهش مشکلات اقتصادی جوامع محلی جنگل نشین مورد توجه قرار گیرد چونکه در مواردی علت قاچاق چوب ناشی از نیازهای معیشتی جوامع محلی است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب