در آستانه هفته ملی سالمندان تشریح شد

لزوم ایجاد پلت فرم های ویژه سالمندان و توجه به ارتقاء سواد دیجیتالی آنها

لزوم ایجاد پلت فرم های ویژه سالمندان و توجه به ارتقاء سواد دیجیتالی آنها

به گزارش انجمن پارسیان رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور ضمن تشریح روزشمار هفته سالمندی، بیان کرد: «بهره مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال»، شعار جهانی این روز است و طی یکسال آینده با الهام از این شعار اهتمام در شناسایی خلاءهای موجود در کشور می نماییم و از دستگاه های اجرائی می خواهیم به آموزش ها،  ساختارها و اطلاع رسانی هایی که در زمینه فناوری دیجیتال برای سالمندان نیاز است ورود و برای آن برنامه ریزی کنند.


حسام الدین علامه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به هفته سالمندان که از ۶ مهر شروع و تا ۱۲ مهرماه ادامه دارد، بیان کرد: «بهره مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال»، شعار جهانی سازمان ملل و سازمان جهانی بهداشت برای این روز است و تا یکسال مورد توجه ویژه قرار می گیرد.
وی افزود: بدین سبب ما طی یکسال آینده با الهام از این شعار اهتمام در شناسایی خلاءهای موجود در کشور خواهیم داشت و از دستگاه های اجرائی می خواهیم که به آموزش ها، ساختارها و اطلاع رسانی هایی که در زمینه فناوری دیجیتال برای سالمندان نیاز است ورود و برای آن برنامه ریزی کنند. همین طور از شرکت های خصوصی، سمن ها، خیرین و استارتاپ ها درخواست داریم با رویکرد مبتنی بر بازاریابی اجتماعی به دنیای مناسب سازی و در دسترس قرار دادن دنیای دیجیتال و تکنولوژی های جدید برای سالمندان ورود کنند، برای اینکه سالمندان در وضعیت همه گیری کرونا در خانه هستند و اهمیت دریافت خدمات آنلاین، ارائه خدمات داوطلبانه، آموزش آنلاین و مشاوره آنلاین و استفاده از شبکه های مجازی اختصاصی شده باید برای سالمندان برقرار شود.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اعلان اینکه این موارد نیازمند پلت فرم های ساده، ایمن و اختصاصی شده و آموزش و توانمندسازی سالمندان است، اظهار نمود: از شروع روز جهانی سالمند پویش یک ساله ای را با عنوان «من می توانم؛ هیچوقت برای یادگیری دیر نیست» با دعوت همگانی به آموزش یک مهارت دیجیتال به سالمندان در نظر گرفتیم و از همه دستگاهها می خواهیم که در حیطه اجرائی، آموزش را بوسیله مدیا یا حضوری فراهم و کمک کنند پلت فرم های ساده و ایمن که مختص خدمات سالمندی به مخاطبان سالمند آن دستگاه باشد در هریک از دستگاه های اجرائی ایجاد شود تا سالمندان بتوانند از مزایای فناوری و دیجیتال و شبکه های ارتباطی خصوصاً در این شرایط کرونا استفاده کنند.
علامه با تاکید بر این که در هفته سالمندی اقدامات این دبیرخانه برای یکسال آینده شروع خواهد شد، روزشمار هفته سالمندی را تشریح نمود و تصریح کرد: روز سه شنبه (۶ مهرماه) نخستین روز هفته سالمند «رسانه، آگاهی بخشی، مطالبه گری، فرهنگ و گفتمان سازی» نام گرفته است. در این راستا از رسانه ها درخواست داریم که بر روی موضوع ساخت پلت فرم شبکه اجتماعی اختصاصی و دوستدار سالمند کار کنند.
وی با اعلان اینکه با وجود این که شبکه های زیادی برای گروه های مختلف داریم، اما برای گروه سنی سالمند که حالا ۱۰ درصد جامعه را می سازند شبکه خاصی در صدا و سیما وجود ندارد، اظهار داشت: به خاطر کم توانی های شناختی تدریجی که برای سالمندان حاصل می شود، احتیاج به اختصاصی شدن محتوای قابل ارائه در رسانه ها است، ما هیچ برنامه مختص سالمندان در صدا و سیما باتوجه به شرایط سالمندان نداریم و پس باید برنامه ثابت تلویزیونی روزانه برای سالمندان اختصاص یابد.
علامه اضافه کرد: همین طور از عموم مردم می خواهیم که در این روز آموزش مهارت استفاده از رسانه ها و شبکه های اجتماعی دیجیتال را به سالمندان بدهند. اگر از دوران میانسالی افراد این آموزشها را دیده باشند اساسا تا آخر عمر می توانند از فناوری دیجیتال استفاده کنند اما سالمندان می توانند حداقل تا سن ۸۰ سالگی با ممارست آموزش مقدماتی را دریافت نمایند.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اشاره به روز چهارشنبه (۷ مهرماه) که با عنوان «آموزش و توانمندسازی» نامگذاری شده است، اظهار داشت: در این روز از پویش دعوت همگانی به آموزش یک مهارت دیجیتال به سالمندان رونمایی می نماییم و مهارت کار با تکنولوژی نوین خصوصاً کامپیوتر و تلفن های هوشمند و مناسب سازی آموزش های مجازی برای سالمندان از نکاتی است که در این روز مورد تاکید قرار می گیرد تا در یکسال آینده دستگاهها دراین زمینه برنامه ریزی کنند. همین طور از عموم مردم خواسته شده تا مهارت دیجیتالی که کمک می نماید سالمندان از تکنولوژی های جدید برای انجام امور روزمره زندگی استفاده کنند را به آنها آموزش دهند.
علامه در ادامه به روز پنج شنبه (۸ مهرماه) که «حمایت های اجتماعی، رفاهی و اقتصادی» نامگذاری شده اشاره و اشاره کرد: مراکز کارآفرینی و اشتغال باتوجه به بازاریابی اجتماعی به گسترش استارت آپ های سالمندی و الگوسازی کسب و کارهای کوچک خانوادگی و محلی توجه نمایند. همین طور نقش فناوری دیجیتال (سامانه های تعاملی) در شناسایی نیازهای سالمندان لطمه پذیر به ویژه سالمندان زن تنها و ارائه خدمت به آنها از دیگر نکاتی است که باید در این روز موردتوجه قرار گیرد. همین طور از عموم مردم خواسته شده یک مهارت دیجیتال که همان استفاده از اپلیکیشن های رفاهی، مالی و خدماتی است را به سالمندان آموزش دهند.
به گفته ی ایشان، جمعه (۹ مهر) نیز «سرمایه و مشارکت اجتماعی، خانواده و جامعه» نامگذاری شده است که نیاز به تهیه پلت فرم خدمات داوطلبانه و بانک زمان مبتنی بر الگوی بومی است و همین طور بحث انسجام و تقویت سمن های سالمندی به ویژه ایجاد شبکه سمن های سالمندی مبتنی بر رهیافت توسعه محله محور در این روز موردتاکید قرار می گیرد؛ یکی از الگوهایی که در کشورهای درحال توسعه خصوصاً در شرق آسیا با موفقیت انجام شده این است که در هر محله واحدهای ۱۰۰ نفره که ۷۰ درصد سالمند و ۳۰ درصد افراد خدمت دهنده باشند ایجاد می شود تا سالمندان قدرت حل مسئله یاد بگیرند و با هم افزایی و آموزشی که می بینند راهکارهای محله و گروه خودرا به دست آورند. امید است که شهرداری ها و وزارت کشور نیز کمک کنند شبکه سمن های سالمندی جا بیفتد.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اشاره به روز شنبه (۱۰ مهرماه) که تحت عنوان «مراقبت و سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی» نام گرفته است نیز بیان کرد: نگاه ما این است که به نقش فناوری دیجیتال در دسترسی سهل سالمندان به خدمات آنلاین سلامت (سامانه های آموزشی و مشاوره ای، نوبت دهی آنلاین، پرونده الکترونیک سلامت، سیستم های هوشمند مراقبت ازراه دور، سلامت همراه و خدمات سلامت در منزل) توجه گردد.
وی با اعلان اینکه یکی از نکات مهم که باید در این روز به آن توجه گردد، صدمه ای است که سالمندان به سبب شرایط همه گیری کرونا با آن مواجهند (مانند آسیبهایی که در بحث مواجهه با سوگ از دست دادن عزیزان تجربه کردند یا به سبب انزوای ناشی از قرنطینه با آن روبه رو شده اند)، اظهار داشت: پلت فرم های مجازی سرگرم کننده برای سالمندان وجود ندارد و واقعیت این است که سالمندان لطمه روحی دیده اند. در پژوهشی که توسط پژوهشکده مرکز آمار انجام شده نیز افزایش حالت انزوا، افسردگی و لطمه های روانی گزارش شده است. پس خواست ما این است که در برنامه های عمومی، سمن ها و خانواده ها و دستگاه های متولی سلامت روانی و اجتماعی به ایجاد نشاط و امیدبخشی به سالمندان توجه نمایند. در این روز از دستگاه های مرتبط خواسته شده که مردم مهارت استفاده از خدمت آنلاین سلامت را به سالمندان آموزش دهند. همین طور لازم است وزارت بهداشت سامانه های معتبر آموزش سلامت را برای اطلاع رسانی به سالمندان و خانواده ها معرفی کنند.
علامه در ادامه به روز یکشنبه (۱۱ مهرماه) که «قانون گذاری، سیاستگذاری و راهبری امور سالمندان» نامگذاری شده اشاره نمود و اضافه کرد: لازم است در این روز به بحث تخصیص منابع پایدار برای عملیاتی شدن سند ملی سالمندان کشور و اختصاص فصلی مجزا از برنامه هفتم توسعه به موضوع بحران سالمندی جمعیت و چالش ها و نیازهای جامعه سالمندی توجه ویژه شود. در این راستا از فراکسیون اجتماعی و بهداشت مجلس می خواهیم به بحث خلاهای قانونی که در اجرای خدمات سالمندی وجود دارد توجه کند. همین طور از مردم خواسته شده به بحث آموزش استفاده از فناوری برای مشاوره آنلاین حقوقی به سالمندان و معرفی یک سامانه معتبر آشنایی با قوانین پشتیبانی از سالمندان اقدام نمایند که لازمه آن این است که دستگاه های مرتبط سایت های معتبر را معرفی کنند.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور همین طور درباب روز دوشنبه (۱۲ مهرماه) با عنوان «محیط دوستدار سالمند» بیان کرد: در این روز دسترسی و توسعه خدمات مجازی و مبتنی بر مکان و طراحی نرم افزارهای اختصاصی و دوستدار سالمند مورد توجه است و از مردم خواسته شده استفاده از خدمات آنلاین و سامانه های تعاملی را به سالمندان آموزش دهند.
وی ابراز امیدواری کرد که هفته و روز ملی سالمندان، فرصتی برای ایجاد عزم ملی به ویژه قوای سه گانه، برای برطرف نمودن چالش ها و نیازهای سالمندان باشد و بخش های خصوصی و عمومی نیز بیشتر از گذشته به مسئولیت اجتماعی خود در قبال سالمندان عمل کنند و همین طور جامعه و خانواده ها نیز از این فرصت برای تغییر نگاه به سالمندان و توسعه تکریم، منزلت و احترام سالمندان که برکت های زندگی هستند بهره ببرند.




منبع:

1400/07/03
10:01:55
5.0 / 5
997
تگهای خبر: آموزش , آنلاین , استارتاپ , الكترونیك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
انجمن پارسیان Parsian Forum